Polimeer: “Als je wilt pionieren, moet je samenwerken met partners die dat ook willen.”

Summary
Een interview met Polimeer
Polimeer: “Als je wilt pionieren, moet je samenwerken met partners die dat ook willen.”
library

Steeds meer ondernemers werken aan de circulaire economie. Bob Vos van Polimeer maakt bijvoorbeeld mooie duurzame designproducten van afgedankte plasticzakken. We spraken hem over zijn oplossing voor groeiende afvalbergen. 

Met welke vorm van circulair ondernemen zijn jullie aan de slag?
"Wij werken aan de lokale recycling van plastic met circulair ontwerp." 

Wat was voor jou de reden om te starten met circulair ondernemen?
“Plastic is overal in ons dagelijks leven en dat is op zich niet erg. Maar veel van dat plastic wordt maar kort gebruikt en snel weggegooid. De zogenaamde disposable en verpakkingsplastics zijn een groot probleem omdat we er steeds meer van gebruiken omdat onze producten de hele wereld over worden verscheept. Als ontwerper dacht ik; kunnen we met dit fantastische materiaal geen dingen maken die langer meegaan, én die ook nog eens het probleem van de groeiende afvalberg verminderen. Dit is waarom Polimeer lokaal ingezamelde plastic zakken recyclet naar mooie duurzame designproducten.”

Waar ben je trots op?
“Van grote waarde voor ons bedrijf is dat we nu een waardeloos materiaal waar veel bedrijven en de maatschappij als geheel te veel van hebben, kunnen omzetten in waardevolle duurzame producten. Circulair is niet alleen recyclen maar het recyclen is een onderdeel van circulair denken. Het is ook erg belangrijk om realistische oplossingen te bieden voor concrete problemen. Door objecten te maken die hoger gewaardeerd worden, kan het materiaal een veel langere levensduur krijgen en dit verminderd dus afval. Doordat Polimeer zeer zorgvuldig zijn materiaalstroom selecteert, vrij van contaminaties, blijft het plastic tevens goed recyclebaar.”

Wat beschouw je als een circulaire les?
“Het inzamelen van reststromen is een vak apart, zeker als je dit zorgvuldig wilt doen. Het vergt slimme logistieke oplossingen. Vooral in het transport en de logistiek is veel winst te behalen. Wij hebben ook geleerd dat je als je wilt pionieren alleen moet samenwerken met partners die dat ook willen. Ook partners moeten bereid zijn extra tijd en aandacht te nemen om iets nieuws te doen, te testen en daarvan te leren.” 


Meer circulaire inspiratie opdoen? Check de Week van de Circulaire Economie.

Benieuwd naar de producten van Polimeer? Ga naar de website.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?