Lieve startup

Lieve startup
library

Groter worden heeft voor lieve startup niet alleen maar voordelen. Natuurlijk doe je helemaal mee als je in de categorie valt waar iedereen het meeste van lijkt te houden: ‘scale-ups’ (startups zijn al weer 2015 geloof ik...). Maar als startup is het net als je kindertijd, je mag nog lekker in plassen stampen en gekke bekken trekken.

Of, in mijn geval: 2 maanden in Tanzania aan een niet per se heel effectief project werken en hoofdzakelijk tegen de schenen van grote bedrijven trappen. Als scale-up moet je je meer gedragen, vinden mensen het net wat minder schattig als je faalt en zouden je medewerkers ook af en toe wel eens salaris willen hebben.

Voor het geval van mijn bedrijf, Closing the Loop, komt daar bij dat in de startup fase het best interessant was dat dingen niet zo goed gingen in landen als Ghana en Uganda. Want daar leerden we van, sterker nog: daar zijn pilots voor. En de oorzaak van problemen waren vaak individuen die ik dan nog maar eens moest proberen uit te leggen dat het niet leuk was als ze geld van me stalen, of juist mensen die ik moest uitleggen dat ik geen geld van hen aan het stelen was (de mensen daar blijven het toch een raar idee vinden dat we hun kapotte telefoon willen kopen). En als er dan eens ergens meer tijd in gestoken moest worden, dan was dat mijn tijd en die kost niet zo veel. Dan doet het een stuk minder pijn om het traject te doorlopen van onze projectuitvoerder naar de village chief, naar de regional representative, naar de provinciale verantwoordelijke, naar het betreffende ministerie – waar je dan letterlijk met een ambtenaar aan tafel zit die jouw projectje gaat goedkeuren – en weer terug de keten naar beneden om de opgelegde wijzigingen weer goed te keuren. Best leuk om eens mee te maken, als startup. Minder leuk als dat gebeurt en ervoor zorgt dat er vier ton aan omzet vastzit in Afrika en twee van je mensen maandenlang hun werk niet kunnen doen.

We willen dus graag een scale-up zijn en daarom moeten we tegenwoordig netwerken. Netwerken om aan belangrijke mensen uit te leggen wat we doen en dat dat goed is, zodat we niet al te veel onverwachte problemen tegenkomen, want dat is voor startups. Voordeel is wel dat Afrikaans netwerken hilarisch is. Zo was ik afgelopen week bij het African ambassadors’ dinner, waar de ambassadeur van Oeganda na het eten en een paar drankjes zijn land aan mij overdroeg kreeg toen hij vertrok (oké, het was zijn tafel). En heb ik samen met de consul van Benin kunnen lachen over de prachtige pogingen tot fraude die ook vanuit zijn land naar ons toe gemaild worden.

Maar het beste wat voor ons tot nu toe heeft gewerkt om de gestelde te doelen te bereiken, blijft toch dat we kunnen aantonen dat we maatschappelijk relevant zijn. Dat mensen ons werk een warm hart toedragen. Hoe gek ook, het maakt het gesprek voor ons in Afrika makkelijker als we kunnen laten zien dat we Europa in de krant hebben gestaan, of een award hebben gewonnen. Dus als ik dan toch nog in dat kader om jullie steun mag vragen.... Dank vast voor jouw stem voor Closing the Loop als ‘meest impactvolle social enterprise van Nederland’, dan kunnen we een miljoen investering winnen. Help ons de startup fase uit!

Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?