'Maak het vooral niet te ingewikkeld'

Summary
Bij TEDx Eindhoven Salon 360° economy waren interessante gasten en sprekers aanwezig. Eén van hen was Bas Luiting. In dit artikel lees je zijn verhaal.
'Maak het vooral niet te ingewikkeld'
library

Bij TEDx Eindhoven Salon 360° economy waren interessante gasten en sprekers aanwezig. Eén van hen was Bas Luiting. In dit artikel lees je zijn verhaal.

Bas Luiting is de winnaar van de ABN AMRO Circular Economy Award 2017 (categorie Werkruimte). Hij begon twintig jaar geleden als zelfstandig ondernemer. Met zijn bedrijf richtte hij zich op kabelgoten en desktop stekkerdozen. Nog voordat Bas zelf ooit van het woord circulaire economie gehoord had, had hij eigenlijk toen al een circulair verdienmodel te pakken.

ChipChain kabelgoten

Met zijn innovatieve kabelgoten die gemakkelijk weer opnieuw bruikbaar waren, had Bas zijn eerste circulaire idee in de praktijk gebracht. De ChipChain kabelgoten werden gemaakt van bioplastic. Hierdoor vloeien, na einde levensduur, de grondstoffen van de kabelgoten weer terug in het ecosysteem als compost.

BB BRICKS

Tegenwoordig houdt Bas zich onder meer bezig met zijn zogeheten BB BRICKS. Dit zijn in feite een grotere uitvoering van legoblokjes, voor volwassenen. Het circulaire mes snijdt bij dit concept aan twee kanten. Enerzijds zijn bij de bricks, net als bij lego, de combinaties die je er mee kunt maken eindeloos en kun je er steeds weer iets nieuws mee maken. Anderzijds kan je je afvragen: Heb je wel eens iemand Lego zien weggooien? Net als Legoblokjes worden zijn BB Bricks nooit meer afval.

Dat Bas graag innovatief bezig is, valt ook uit zijn privé omgeving af te leiden. Zo heeft Bas zijn eigen keuken gemaakt. De BB BRICKS vormen het onderstel en als aanrechtblad heeft hij resthout van zijn vloer gebruikt.

Toekomstbeeld

Over de toekomst van de circulaire economie zegt Bas dat men het vooral niet te ingewikkeld moeten maken: "Kijk eens even terug naar de afgelopen decennia naar voorbeelden en sta open voor verandering. Er zijn genoeg voorbeelden uit het verleden te halen die we zo zouden kunnen overnemen."

Dit artikel is geschreven door Raymond Lammers en Bjorn Lenssen, studenten minor Vaardig in Leiderschap, Hogeschool Fontys. Deze studenten organiseren de TEDx Eindhoven Salon, i.s.m. TEDx.

Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?