Nieuw boek: 'Circular Business: Collaborate and Circulate'

Nieuw boek: 'Circular Business: Collaborate and Circulate'
library

Een circulaire economie creëer je niet alleen. Door middel van case studies hebben de auteurs van dit boek laten zien dat samenwerking een cruciaal aspect is om tot circulaire successen te komen. Alleen hoe doe je dat? Aan de hand van 10 praktische stappen nemen zij de lezers mee in hoe circulaire projecten geïnitieerd, geleid en geborgd kunnen worden.

Circulair denken nog geen gemeengoed

De afgelopen jaren is de ‘Circulaire Economie’ een veelbesproken onderwerp in duurzaamheidsland. En hoewel het aantal circulaire voorbeelden toeneemt, is het opvallend dat veel bedrijven nog worstelen met de vertaalslag van woorden naar daden. Deze fascinatie zetten Cécile van Oppen, Nancy Bocken en Christiaan Kraaijenhagen aan het denken: waarom is circulair denken nog geen gemeengoed? De auteurs zagen dat veel organisaties circulariteit vooral benaderen vanuit een technisch perspectief (grondstoffen, materialen en productontwerp) en ook wordt er veel gesproken over nieuwe business modellen (bijv. leasing, retourwaarde modellen) echter is er weinig houvast ten aanzien van het belangrijke aspect ‘samenwerking’ – want een Circulaire Economie creëer je niet alleen.

10 praktische stappen

Het boek neemt de lezer mee in 10 praktische stappen die men helpt om binnen een organisatie een circulair project te initiëren, de juiste partners te zoeken voor samenwerking, en deze samenwerking te borgen middels (financiële) prikkels en passende contracten. De auteurs bieden een positief vooruitzicht; en hebben daarom gekozen om de 10 stappen te hangen aan bestaande cases om zodoende organisaties te inspireren en te laten zien dat er al veel mooie voorbeelden zijn van circulair denken. Zowel bekende als minder bekende voorbeelden passeren de revue in het boek, waaronder Interface, Patagonia, Vitsoe, Marks & Spencer, Riversimple, Desso, Gispen en G-Star.

Voorbeeld

In samenwerking met Ecodrukkers en Paperwise is het boek zelf ook een voorbeeld geworden van de Circulaire Economie: zo is er gedrukt op papier welke gemaakt is van agri-waste, en zijn biologische inkten gebruikt voor de totstandkoming van het boek. Lezers worden gestimuleerd om notities te maken in het boek, en het na gebruik vooral door te geven aan een volgende gebruiker waardoor de subtitel “Collaborate and Circulate” een tweede lading krijgt.
 

Circular_Business_Leaflet.pdf
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?