Onderzoek thermisch gemodificeerd geleefd vuren: een duurzaam, circulair, onderhoudsarm hout alternatief

Summary
Thermisch gemodificeerd geleefd vuren kan een duurzaam alternatief zijn voor regulier hout.
Onderzoek thermisch gemodificeerd geleefd vuren: een duurzaam, circulair, onderhoudsarm hout alternatief
library

Crumble development, producent van kwalitatief hoogwaardige producten van geleefd hout, heeft als hogere doel de levensduur van hout te maximaliseren. Wij deden daarom met SHR onderzoek naar milieuvriendelijke behandelmethoden voor geleefd hout, en dan specifiek "vuren" hout. Hieronder lees je de resultaten.

Van veel hout nemen we te snel afscheid, terwijl de mondiale vraag toeneemt. De natuur kan ons tempo niet bijhouden. We zullen zuiniger met hout om moeten gaan door het langer en zorgvuldiger te gebruiken.

Probleem

Crumble development wil de levensduur van hout maximaliseren, de toepassing van geleefd hout verder uitbreiden en concurreren met de gangbare (nieuwe) houten producten voor buitentoepassing. Daarom deden wij in samenwerking met SHR onderzoek naar milieuvriendelijke behandelmethoden voor geleefd hout, en dan specifiek "vuren" hout.

Geleefd vuren kan een ander vochtgehalte hebben dan nieuw vuren. Daarnaast bevat geleefd vuren vaak bevestigingsmateriaal zoals spijkers en nieten. Dit soort factoren kunnen een negatieve dan wel positieve invloed hebben op de effectiviteit van het behandelingsproces. Ondanks deze onzekerheden, heeft Crumble development het doel inzicht te krijgen in welke behandelmethoden toegepast zouden kunnen worden om de levensduur van geleefd vuren op milieuvriendelijke(re) wijze te verlengen.

Resultaten

Het onderzoek toont aan dat geleefd vuren thermisch gemodificeerd kan worden, mits het vochtgehalte rond de twaalf procent ligt en het hout vrij is van bevestigingsmateriaal. Thermische modificatie betekent dat het geleefd vuren wordt verhit in een zuurstofarme omgeving en onder gecontroleerde waterdampdruk, om de duurzaamheidsklasse van dit hout te verhogen. Dit proces leidt tot veranderingen in de  structuur van de lignine, cellulose en hemicellulose in de celwand van het vuren. De zuurstofarme omgeving voorkomt dat het geleefd vuren verbrandt bij de hoge temperaturen, en zorgt ervoor dat de CO2 (+/- 623 kg CO2 per m3) opgeslagen blijft in het hout.

Door de thermische modificatie wordt de levensduur van geleefd vuren opgekrikt van vijf tot zeven jaar naar vijftien tot vijfentwintig jaar. Zo geven we de fijnspar – waar het vuren vandaan komt – meer tijd om te groeien, zodat vraag en aanbod in een gezondere balans wordt gebracht. Daarnaast is thermisch gemodificeerd vuren in tegenstelling tot gebeitst of geverfd vuren, onderhoudsarm, meer vormvast, milieuvriendelijk en prijs voordelig. Wat betreft het laatst genoemde: thermisch gemodificeerd geleefd vuren lijkt in aanschaf duurder (€5,61 per meter), maar is in feite tot 68% goedkoper dan nieuw onbehandeld vuren, dat gemiddeld om de vijf jaar opnieuw geverfd of gebeitst moeten worden. Met andere woorden: je kunt met een gerust hart thermisch gemodificeerd geleefd hout (in)kopen.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/77574c0c6fd16397abd5307311408bf5_large.jpg

Behandelde vuren plank boven: geschuurd. Behandelde vuren plank onder: geschaafd.

Conclusie

Thermisch gemodificeerd geleefd vuren is een uitstekende oplossing voor gevel- en wandbekleding. Als je kiest voor dit hout, dan ben je verzekerd van een onderhoudsarm product waar je vijftien tot vijfentwintig jaar plezier van kunt hebben. Bovenal maak je een toekomstgerichte keuze; je kiest voor duurzaam, milieuvriendelijk en circulair.

Met duurzaamheid bedoelen we het verlengen van de levensduur, het langer vasthouden van CO2 in het hout, maar ook dat er geen toxische stoffen toegediend worden in en op het geleefd vuren; dat in tegenstelling tot klassiek impregneren. Met circulariteit bedoelen we dat het geleefd vuren afkomstig is uit de palletindustrie en bouw. Het geleefd vuren wordt als het ware opgewaardeerd naar een langere levensduur en de kwaliteit van het hout blijft behouden.

Het hout heeft bij oplevering een karamelkleur (zie afbeelding hierboven), maar zal verloop van tijd op natuurlijke wijze vergrijzen. Daarnaast draagt het hout een aantal dagen tot weken een geur met zich mee die sommigen associëren met koffiearoma, anderen met karamel. De geur komt door de reactie van het geleefd vuren op zuurstofarme verhitting en is een natuurlijk fenomeen.

Een thermisch gemodificeerde geleefd vuren plank van 135 mm breed en 18 mm dik kost €5,61 per meter (inclusief 21 procent BTW).

Ben je net zo enthousiast als wij, en wil je het behandeld geleefd vuren (in)kopen? Of wil je meer weten over het onderzoek of het onderzoeksrapport inzien? Neem dan contact met ons op via info@crumbledevelopment.nl.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here
person

Huub Coenen

Eigenaar at Crumble development

Do you want to comment on this library-item?