Overheid werk aan slimme, effectieve, nieuwe spelregels!

Summary
Zo komen we uit de "ik-wil-duurzaam-maar-mijn-concurrent-doet-het-niet-en-de-klant-wil-een-lage-prijs-straks-ga-ik-failliet" groef.
Overheid werk aan slimme, effectieve, nieuwe spelregels!
library

Hoe komen we uit de "ik-wil-duurzaam-maar-mijn-concurrent-doet-het-niet-en-de-klant-wil-een-lage-prijs-dus-als-ik-er-veel-geld-in-stop-ga-ik-failliet" groef? Transparantie, communicatie en vooral de overheid spelen een belangrijke rol.

Afgelopen maand sprak ik met de duurzaamheidsmanager van een van de grootste handelaren in de wereld van agrarische producten, zoals sojabonen en palmolie. Volgens mij, als het gaat om landbouw, zijn er weinig destructievere teelten dan sojabonen en oliepalmen, ik was dus bijzonder geïnteresseerd om wat meer te horen over de duurzame visie van deze agro reus.

Serieuze duurzame stappen

Laten wij beginnen met het goede nieuws en dat is dat het bedrijf volgens eigen zeggen volop bezig is om de teelten en de keten te verduurzamen met serieuze stappen en de daarbij nodige investeringen. Ik kreeg werkelijk de indruk dat het verder gaat dan een jaarverslag en een mooi verhaal voor de site.

Het slechte nieuws is dat dit bedrijf net als bijna alle andere bedrijven blijft hangen in de alom bekende, ingesleten groef van de "ik-wil-wel-duurzaam-maar-mijn-concurrent-doet-het-niet-en-de-klant-wil-de-laagste-prijs-dus-als-ik-hier-teveel-geld-in-stop-ga-ik-failliet-en-dat-is-ook-niet-duurzaam" langspeelplaat. 

Voorbeeld: Europese banken willen stoppen met het financieren van louche bedrijven in Indonesië die de regenwouden kappen voor palmolie. Maar als ze dat doen, stapt een louche bank uit Singapore in het gat en gaat de teelt vrolijk en ongecontroleerd verder. Dus gaan de Europese banken ermee door.

Transparantie en communicatie

De vraag is: hoe komen wij uit deze deprimerende groef? Een antwoord is volgens mij complex, veelomvattend maar zeker niet onmogelijk. Uiteraard moeten wij als consumenten en maatschappelijke organisaties onze krachten nog beter bundelen (slecht gedrag afstraffen en goed gedrag belonen) en daarbij speelt transparantie en communicatie een sleutelrol. Ook bedrijven moeten een tandje bijzetten; innovatie, moreel leiderschap, idealisme, stakeholders in plaats van shareholders, om maar een paar steekwoorden te noemen.

Overheid

Maar de belangrijkste oplossing om organisaties uit die ingesleten groef te halen ligt volgens mij bij de overheid. Ons huidige economisch systeem heeft te weinig transformatiecapaciteit en daarom moet de overheid ingrijpen. Dat is niet makkelijk omdat de overheid ook onderdeel is van het oude systeem, maar zij staat er net iets verder vanaf en heeft bovendien de capaciteit om met regelgeving, subsidies en belastingmaatregelen het verschil te maken.

Dus lieve gemeente, provincie, rijksoverheid, Europa, V.N. en alle ambtenaren van de wereld, werk aan slimme, effectieve, nieuwe spelregels waarbij rekening wordt gehouden met mens en natuur, en prikkel bedrijven om uit hun "ik-wil-wel-duurzaam-maar-mijn-concurrent-doet-het-niet-en-de-klant-wil-de-laagste-prijs-dus-als-ik-hier-teveel-geld-in-stop-ga-ik-failliet-en-dat-is-ook-niet-duurzaam" groef te komen. Beloon bedrijven en organisaties die het goed doen en zorg ervoor dat bedrijven die willens en wetens het milieu vervuilen en mensen uitbuiten keihard financieel worden gestraft.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?