Pilot: OLVG ziekenhuis zamelt plastic uit Operatie Kamer in

Pilot: OLVG ziekenhuis zamelt plastic uit Operatie Kamer in
library

Bij diverse OK’s van het OLVG is plastic afval ingezameld. De inhoud daarvan is in samenwerking met Shanks en Circle Economy geanalyseerd. Het doel daarvan was om te kunnen vaststellen welke types plastic in de afvalstroom aanwezig zijn, wat de samenstelling en diversiteit van de types plastic is en wat de meest voorkomende typen plastic zijn.

Als onderdeel van het Nederland Circulair! Zijn verschillende organisaties in de gezondheidszorgketen een coalitie gestart om gezamenlijk te kijken naar manieren om ziekenhuizen meer Circulair te maken.

Monostroom plastic

Daarvoor zijn er een aantal pilots gekozen om verder te onderzoeken. Een van de proefprojecten is gericht op het creëren van een monostroom van plastic in de zorg ruimte. Monostromen zijn eenduidige afvalstromen bestaande uit één materiaalsoort of één type product die relatief eenvoudig gescheiden ingezameld of afgescheiden kunnen worden uit een gemengde stroom. Deze pilots dragen bij  aan de overkoepelende doelstelling van het creëren van een totaal monostroom model van kunststof verpakkingen binnen ziekenhuizen. Zo is het UMC-U met een Circle Scan gestart (link naar andere artikel) en heeft het OLVG haar plastic afval gesorteerd.

Onderzoek in het OLVG

Betrokken met de Circulaire Economie heeft het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis een analyse gedaan van haar plastic stromen.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/568414152a9e362538588dc693d83fa3_large.jpg

De 9 zakken plastic afval werden uiteindelijk gesorteerd in 65 verschillende categorieën. Een belangrijke conclusie van het rapport is dat er veel PET en HDPE in de afvalstroom zit. En dat die twee materialen ook het meest geschikt zijn om te recyclen. Het OLVG gaat verder onderzoeken hoe deze materialen gescheiden kunnen worden ingezameld. En hoe er met fabrikanten van medische materialen kan worden overlegd om verpakkingen zoveel mogelijk van deze twee materialen te maken.

Bekijk hier het gehele rapport.

Healthcare Plastic Waste
Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here
person

kimm Besselsen

Sustainable Projects at BessTrade

Do you want to comment on this library-item?