Plastic soep wordt high-tech sloep

Summary
Wij, Searious Business, BeteoR en Wijk Yacht Creation, slaan de handen ineen om van de enorme hoeveelheid plastic afval in de oceaan een luxe jacht te bouwen.
Plastic soep wordt high-tech sloep
library

Iedere minuut belandt er 20.000 kilo plastic in de oceaan. Searious Business, BeteoR en Wijk Yacht Creation slaan de handen ineen om van deze enorme hoeveelheid plastic afval een luxe jacht te bouwen. Op 12 september presteerden ze het ontwerp en de eerste 3D-print van het model, tijdens de voorstelling 'A Plastic Ocean' in het Parktheater te Eindhoven.

Radicale omslag in frisdrankindustrie

Met de zogenaamde 'One Minute Boat' willen Searious Business en BeteoR de huidige manier van plasticgebruik onder grootverbruikers van plastic veranderen. Zij zijn reeds in gesprek met een aantal van de grootste frisdrankmerken in de wereld.

Momenteel wordt er in de frisdrankindustrie vooral gewerkt met nieuw plastic, op basis van olie. Om de groeiende hoeveelheid plastic afval een halt toe te roepen, zetten genoemde partijen in op het sluiten van de plastic kringloop. Dat houdt in dat de PET-flessen van recycled materiaal worden en een onderliggend statiegeldsysteem wordt ingezet voor het financieren van beach cleanups.

Om deze verandering extra kracht bij te zetten vroegen de initiatiefnemers aan Wijk Yacht Creation om een zeewaardig jacht te ontwerpen van gebruikte PET-flessen en maakbaar met 3D-printing.

Woede, hoop en energie

De primeur werd bekendgemaakt tijdens de voorstelling 'A Plastic Ocean', in het Parktheater te Eindhoven. Samen met cabaretier Leon van der Zanden daagde Willemijn Peeters het publiek van met name bedrijven uit om met oplossingen te komen.

Uit de voorstelling bleek dat de helft van de mensen zich niet bewust was dat er niet alleen in ons drinkwater, maar in ieder mens al plastic zit. Gemiddeld zitten er in de maag van een zeevogel ruim 250 stukjes plastic. De bezoekers voelden "woede, hoop en energie" en leverden massaal verbetersuggesties aan.

Koplopers

De ontwikkelingen in 3D-printing volgen elkaar in rap tempo op. Eerder ontwikkelde Searious Business al een design sofa voor Gispen, volledig gemaakt van gerecycled plastic met behulp van 3D-printing.

Willemijn Peeters, directeur van Searious Business en Ocean Ambassador van Nederland: "Juist door de kloof te dichten tussen wetenschap, techniek en bedrijfsleven, kunnen we innovaties doorvoeren die voorheen ondenkbaar waren!"

De scheepsbouw volgt de ontwikkelingen op de voet. Deze nieuwe manier van produceren biedt namelijk zoveel voordelen in kostenreductie en imagoverbetering dat dit een duidelijke verbetersprong betekent richting de toekomst.

Als Ocean Ambassador werkt Willemijn Peeters vanuit haar bedrijf Searious Business met name met bedrijven en onderzoeksinstellingen aan innovatieve bedrijfsoplossingen in de bronaanpak van plasticvervuiling. De koplopers en concrete maatregelen die Searious Business met bedrijven neemt, zijn online te vinden op deĀ website.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?