Primeur: Donorskelet beton voor Het Hof van Cartesius

Primeur: Donorskelet beton voor Het Hof van Cartesius
library

Zondag 15 januari gaf Wethouder Economische zaken Jeroen Kreijkamp het startsein voor de bouw van Het Hof van Cartesius. Dit deed hij samen met Myron Jacobs namens ontwikkelaar Overvecht Vastgoed onder aanwezigheid van zo’n 65 belangstellenden.

Startsein Circulaire Bouw Het Hof van Cartesius

Het Hof van Cartesius bouwt werkruimtes voor creatieve makers rondom een groene openbare binnentuin. Het Hof van Cartesius is een circulaire proeftuin en wil experimenteren met circulair bouwen. De hurende ondernemers bouwen zelf hun werkruimte af met hergebruikte materialen. De vraag is hoever kunnen we daar in gaan? Hierin werken Hof van Cartesius en IMd Raadgevende Ingenieurs samen.

‘Donorskelet’ voor Het Hof van Cartesius

Bij circulair bouwen ligt de nadruk nu vooral op het toekomstig gebruik van nieuwe bouwmaterialen, enerzijds door te ontwerpen voor hergebruik (design for disassembly), anderzijds door producten geschikt te maken voor recyclen; alles om de toekomstige stroom bouwafval te reduceren en het gebruik van primaire grondstoffen te verminderen. Bij het Hof van Cartesius gaat circulair bouwen nog een stap verder. De ambitie is om zoveel mogelijk te bouwen met gebruikte bouwmaterialen en zo de hoeveelheid bouwafval te reduceren.

De inzet van een betonnen ’donorskelet’ is in het kader van circulair bouwen zeer geschikt. Uit de in het werk gestorte wanden of vloeren van het ‘donorskelet’ worden de nieuwe constructieve elementen voor het Hof van Cartesius gezaagd. De nieuwbouw wordt opgetrokken als prefab betonskelet. Door hierbij rekening te houden met toekomstige demontage, is de cirkel rond. Uit afstudeeronderzoek onder leiding van IMd (ir. Alexandros Glias, TU Delft, 2013) is gebleken dat door de inzet van het ‘donorskelet’ de milieulast met wel 75% kan worden verlaagd.

Benieuwd naar hoe de bouw verloopt? Lees hier over onze stappen (tot nu toe).

Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?