Rabobank steunt kersverse startups in GreenTech sector

Rabobank steunt kersverse startups in GreenTech sector
library

Ondernemende studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en ROC Aventus ontvingen uit handen van directievoorzitter Barry van de Lagemaat van Rabobank Apeldoorn en omgeving een bijdrage vanuit het Rabo ImPactfonds. De bijdrage is bedoeld als financiële ondersteuning voor duurzaam, innovatief ondernemerschap.

Cleantech Battle

De studenten stonden op 4 april jl. tijdens het congres Cleantech Tomorrow in de finale van de Cleantech Battle. De HAN en SEECE, het HAN Expertisecentrum voor duurzame elektrische energie, zijn hierbij als initiatiefnemers betrokken. Studenten van verschillende scholen kregen een podium voor hun duurzame stage of afstudeeropdracht. Pim Duterloo van Aventus in Apeldoorn ging met de hoofdprijsnaar huis. “Wij hebben vervolgens alle finalisten gevraagd hun verhaal nogmaals te pitchen voor het ''Rabo ImPactfonds”, vertelt Rosalind Post van der Molen, voorzitter van dit fonds. “Voor nu en de toekomst van onze regio is jong, innovatief ondernemerschap van groot belang. Daarom willen wij ondernemers ondersteunen, die impact weten te realiseren in de samenhang tussen People, Planet en Profit.”

Ondernemen tijdens de studie aan de HAN

Roel Bleumer, Bram van Lieshout en Wouter Vernooij startten tijdens hun opleiding Werktuigbouwkunde aan de HAN hun eigen bedrijven, waarmee zij hun duurzame product op de markt willen brengen. Roel startte Volta Energy en Bram en Wouter begonnen samen met Solarize. Roel, Wouter en Bram studeren naar verwachting deze zomer af.

Roel blonk al uit toen hij deel uitmaakte van het Topteam Techniek bij de HAN, waar hij een eerste toepassing met zonnepanelen ontwikkelde. Dit bracht hem op het idee van een mobiele energievoorziening, die volledig werkt op zonnepanelen en enkele accu’s. Het is een schoon en volwaardig alternatief voor vervuilende benzine- en dieselaggregaten, die nu nog veel op festivals en concerten worden gebruikt. Tijdens zijn verdere studie heeft hij dit idee vertaald naar een businessplan en in samenwerking met het lectoraat Duurzame Energie technisch uitgewerkt.

De kiem voor het idee van Bram en Wouter, een duurzaam warmtesysteem, werd gelegd tijdens de Projectweek Engineering in het eerste jaar van hun opleiding. Ze deden onderzoek naar hun zelf ontwikkelde verwarmingssysteem, met zonnecollectoren op het dak. Die combinatie levert – zelfs in de winter – 80% gasbesparing op om de woning te verwarmen. Bij hun onderzoek kregen ze begeleiding van het HAN lectoraat Meet- & Regeltechniek.

“De HAN moedigt jong ondernemerschap aan,” licht projectleider Einte Visser van HAN Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap toe. “Het is lang niet meer vanzelfsprekend dat je na je studie in loondienst komt. Een eigen bedrijf is steeds meer een reëel en aantrekkelijk alternatief. Maar dan moet je daarvoor binnen je opleiding ook de ruimte krijgen. Vergelijk het met de combinatie topsport en studie, ondernemen en studeren kun je combineren, maar vereist enige lenigheid. Deze studenten zijn daar een fantastisch voorbeeld van.”

Pim start zijn eigen bedrijf Airsave

Pim Duterloo is derdejaars student en volgt de opleiding Allround operationeel technicus bij Aventus. Tijdens zijn stage bij waardepapierfabrikant Arjo Wiggins Security ontwikkelde hij een methode om persluchtlekkage in de productielijn in een vroeg stadium op te sporen en te verhelpen. Tijdens de Cleantech Battle won hij zowel de publieks- als de deskundigheidsprijs.

Martin Snijder, organisator van de Cleantech Battle: “Pim is een no-nonsense jongen die het duurzaamheidsvraagstuk heel praktisch benadert. Er is nog zoveel winst te halen met de verbetering van bestaande processen en dit vertaalt zich gelijk terug in kosten- en energiebesparing. Dat is het uitgangspunt voor zijn nieuwe bedrijf Airsave. De eerste klant heeft zich al gemeld. Het is fantastisch om te zien hoe Pim zich heeft ontwikkeld de afgelopen periode. We zullen nog veel van hem gaan horen!”

Rabo Impactfonds

Rabo ImPactfonds ondersteunt de startende ondernemer in Apeldoorn en omgeving die op een verrassend innovatieve wijze een bijdrage levert aan een duurzame samenleving. Een commissie, bestaande uit leden van de ledenraad van de Rabobank, beoordeelt de binnengekomen aanvragen. Naast een geldbedrag biedt het ImPactfonds kennisondersteuning, coaching door ondernemers en pitchmogelijkheden aan.

Foto: Lex Eggink, HAN.

Op de foto (v.l.n.r.): Rosalind Post van der Molen (ImPactfonds), Martin Snijder (Werkgroep Onderwijs Cleantech), Wouter Vernooij (Solarize), Einte Visser (HAN CvVO), Roel Bleumer (Volta Energy), Pim Duterloo (Airsave), Bram van Lieshout (Solarize), Barry van de Lagemaat (Rabobank Apeldoorn en omgeving) en Luc Pennings (Cleantech Regio Development).

Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?