Realisatie van circulaire bouw in Drenthe

GOAL & TARGET
Op de Hobbitstee bouwen we een duurzaam, circulair huis, genaamd de Deel. Gemaakt van lokale en natuurlijke bouwmaterialen, met nul op de meter, een zonneschoorsteen en meer moois.
Realisatie van circulaire bouw in Drenthe
library

Op de Hobbitstee bouwen we een duurzaam, circulair huis, genaamd de Deel. Van lokale en natuurlijke bouwmaterialen, met nul op de meter, passieve ventilatie, een zonneschoorsteen en nog veel meer moois.

Leefgemeenschap

Aan de van Zijlweg 3 in Wapserveen is sinds 1969 De Hobbitstee gevestigd, één van de oudste leefgemeenschappen van Nederland. Een plek waar al 48 jaar duurzame doelen worden verwezenlijkt door te doen. Wij bouwen op de Hobbitstee een uniek, duurzaam en circulair huis, genaamd de Deel. Uitgangspunten hierbij zijn: waar mogelijk gebruiken we lokaal aanwezige restmaterialen en natuurlijke bouwmaterialen, zelfvoorzienend in energie, watervoorziening en –zuivering.

Earthship

Het ontwerp van het huis is geïnspireerd op het zogenaamde 'earthship' van architect Michael Reynolds. Kenmerkend is de zongerichtheid. De Deel is aangepast aan de Nederlandse situatie. Het huis krijgt een houtskelet met strobalen wanden en leemafwerking. De gehele zuidgevel is van glas, de noordgevel heeft juist zo min mogelijk ramen. De stamplemen vloeren en lemen wanden zorgen voor een grote thermische massa. Dit bespaart energie en zorgt voor een comfortabel binnenklimaat.

Samenwerking

De bouw is een samenwerking tussen bewoners, vrijwilligers, architecten, lokale aannemers en gemeente Westerveld. De ervaring en kennis die wij opdoen over bouwen en het groepsproces, delen we actief. Zo kan ons praktisch idealisme een inspiratiebron zijn voor anderen en dragen we bij aan een circulaire, duurzame toekomst.

Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library item?