School of Law tussen de wilde planten

Summary
Met de wilde plantencollages realiseert Crush on Nature in een handomdraai een groenere werkomgeving.
School of Law tussen de wilde planten
library

Bij de transformatie van het Sandersgebouw, door Jo Coenen, had de Erasmus Universiteit een missie: hergebruik zoveel mogelijk materialen of betrek deze lokaal. Voor de grote glazen scheidingswanden is per verdieping een Rotterdamse kunstenaar gevraagd om hier invulling aan te geven.

Crush on Nature maakte imposante collages tussen twee glaspanelen van wilde planten uit de omgeving van de Universiteit.       

Planten verminderen stress en doen de bloeddruk dalen

Metaforisch hebben we allemaal een crush on nature. Tijdens het uitvoeren van het werk voor de Erasmus Universiteit, School of Law, waren hoogleraren even enthousiast als de bouwvakkers. Bewust of onbewust, planten raken iets in het diepst van ons wezen en maken geen onderscheid tussen culturen, rangen, standen of geslacht. Het is bewezen dat stress vermindert, de bloeddruk daalt en men zich beter voelt in een omgeving met planten. Over de hele wereld wordt hier onderzoek naar gedaan door Universiteiten, o.a. in Wageningen, Stanford en Melaka en ze bevestigen allemaal dezelfde oude wijsheid: ga even wandelen in de natuur; het verfrist je geest en laat je de dingen (weer) in perspectief zien. (Lees ook dit artikel van Mark Mieras)

Betoverende collages van groen
En wat is dan natuur? Bestaat natuur alleen in onaangetaste gebieden, ver weg? Of is natuur ook het onkruid dat z’n weg vindt tussen de tegels op de stoep? Het blijkt dat de groeiwijze van planten, de fractale patronen, universele patronen zijn in de natuur, in het heelal en in onszelf. Is het de herkenning, het je onderdeel voelen van het grotere geheel, wat zo’n geruststellende en relativerende werking heeft? De gedroogde planten van Crush on Nature zuiveren misschien de lucht niet zoals levende planten. Maar de kwaliteiten als stressreductie en verhoging van het welbevinden hebben ze des te meer. Door de artistieke hand van Liesbeth Bulk ontstaan betoverende collages die een statement maken in de ruimte. Ze trekken je aan om de details te verkennen en even te verdwalen in de natuurlijke structuren en patronen.

Het interieurontwerp voor het Sandersgebouw, door Hans Fransen, voorziet in werkplekken met een transparant karakter. Deels gescheiden door gesloten wanden met boeken maar in verbinding door transparante fronten.

Een poëtische constructie
De glazen wanden, van bijna 3 meter hoog en ruim 1,5 meter breed, liggen achter elkaar, met doorkijkjes tot wel 6 panelen. Hierdoor kon Crush on Nature een delicaat woud van onkruiden creëren. Het effect is poëtisch en de mathematische patronen van de planten die met elkaar samenvallen, geven een eindeloze diepte. Alsof je ver een bos in kijkt. Het trekt je blik en neemt je oog mee op reis. Geïntrigeerd door de vormen, kleuren en structuren van de planten, hoopt Crush on Nature dat de gebruikers en bezoekers van het gebouw ook buiten opeens de schoonheid van de onkruiden in de bermen gaan zien.

Werkwijze
De collages van planten zijn geplaatst in akoestisch glas. In een glazen systeemwand, bestaande uit 2 glaspanelen met enige afstand, plaatsen we ter plekke de profielen met de eerste glaswand. De composities zijn al voorbereid in het atelier van Crush on Nature en worden aangebracht op het glas. Vervolgens kan de tweede glaswand ervoor worden geplaatst. Het is zelfs mogelijk om bestaande glazen systeemwanden te openen om daar Crush on Nature-composities tussen te laten plaatsen. In het geval van een enkele glaswand is het mogelijk een extra glaspaneel te plaatsen.

Ook geïnteresseerd in een natuurlijke werkomgeving?
Naast de hierboven beschreven techniek past Crush on Nature ook op andere manieren planten toe in (zakelijke) interieurs. Geïnteresseerd in een meer natuurlijke werkomgeving? Wij inspireren u graag! Neem gerust contact op met Liesbeth Bulk voor een verkenning van de mogelijkheden voor uw situatie.

Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?