Slim hergebruik levert ondernemer geld op

Slim hergebruik levert ondernemer geld op
library

Nederlandse ondernemers lopen momenteel inkomsten mis, doordat ze gebruikte producten en materialen niet of nauwelijks slim hergebruiken. Dat concluderen Circle Economy, Het Groene Brein en MVO Nederland in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Slim hergebruik levert winst op
Hoewel Nederland wordt gezien als voorloper in afvalverwerking (we recyclen 67 procent van ons afval en verbranden slechts 15 procent) kunnen de producten die we nu afschrijven als afval winst opleveren als we ze slimmer hergebruiken.

Rekenvoorbeeld
Op het plaatje hieronder zie je wat slim hergebruik oplevert per product. Gebruikte telefoons met een nieuwwaarde van 850 euro leveren via slim hergebruik 410 euro per stuk op. Dit is 48 procent van de nieuwwaarde. Recycling levert daarentegen slechts 1 euro op (0,1 procent van de nieuwwaarde).

Voor gebruikte auto’s geldt dat bij een productwaarde van 12.705 euro de waarde bij hoogwaardig hergebruik zo’n 675 euro (5 procent) bedraagt, terwijl recycling slechts 190 euro (1,5 procent) oplevert. Voor een oplage T-shirts van 35.000 euro levert hergebruik 3370 euro (10 procent) op, en recycling slechts 157 euro (0,4 procent).

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/af548f388cede32c289f32dbe1e11191_large.png

Verschillende niveaus van hergebruik
In het rapport "The Potential for High-Value Reuse in a Circular Economy" onderscheiden de onderzoekers verschillende niveaus van hergebruik en adviseren ondernemers om na te gaan hoeveel waarde zij kunnen behouden door hoogwaardig hergebruik van hun producten:

  • Het opnieuw verkopen een gebruikt product in functionerende staat (zoals de telefoons bij ecoATM)
  • Het repareren van kapotte producten (zoals Wetering Rotterdam, een van de oudste scheepsreparateuren van west Europa)
  • Het upgraden van gebruikte producten zodat ze voldoen aan de actuele standaard (zoals Schurgers Design gebruikte politiefietsen een upgrade geeft)
  • Het renoveren of herfabriceren van producten en componenten door het vervangen van verouderde productonderdelen (zoals de geremanufacturde motoren en motoronderdelen van VEGE)
  • Het herbestemmen van producten en componenten in een andere context (zoals de speeltuin van oude windturbines van Superuse Studios)

Praktische tool voor ondernemers
Op basis van deze inzichten ontwikkelen de onderzoekers op dit moment een praktische tool, die ondernemers inzicht geeft in de wijze waarop zij meer waarde kunnen halen uit bestaande producten. De tool zal dit najaar beschikbaar worden gemaakt.

Zie voor meer informatie over het potentieel van hoogwaardig hergebruik het rapport van Circular Economy, het Groene Brein en MVO Nederland:

The_Potential_for_High-Value_Reuse_in_a_Circular_Economy.pdf
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?