Studio Wae: “Onze bestrating bestaat voor 76% uit gerecyclede grondstoffen.”

Summary
Een interview met Tynke van den Heuvel van Studio Wae
Studio Wae: “Onze bestrating bestaat voor 76% uit gerecyclede grondstoffen.”
library

Tynke van den Heuvel is oprichtster van Studio Wae. Als productontwikkelaar bedenkt ze circulaire producten zoals tapijttegels en bestrating. Zo heeft ze een manier ontwikkeld om oude bestrating te verwerken tot nieuwe bestrating. In samenwerking met ProRail legde ze een circulair perron aan. We spraken haar over circulair ondernemen.

Met welke vorm van circulair ondernemen zijn jullie aan de slag?

Wij ontwikkelden in 2017 bestrating die voor 76% uit gerecyclede grondstoffen bestaat. In september hebben we bestrating opgeleverd voor het eerste circulaire perron van ProRail. Ze waren zo enthousiast over de kwaliteit van onze producten dat we in januari het tweede perron in Etten-Leur mogen opleveren. Deze twee perrons besparen 265.000 kg nieuwe grondstoffen winning en 80.000 kg CO2. Nu zijn we met productontwikkeling bezig om de tegel nog lichter te maken en meer dan 80% circulair te krijgen. In januari weten we of ze door alle lab-testen heen is en of wij op deze manier ons steentje mogen bijdragen aan een beter klimaat. 

Wat was voor jou de reden om te starten met circulair ondernemen? 

Ik wilde onderscheidend zijn in de markt met een product dat waarde toevoegt in de keten. Door de duurzaamheidsdoelstellingen die gehaald moeten worden ben ik mij gaan focussen op producten die opschaalbaar zijn en die we kunnen maken van grondstoffen die er al zijn. Denk aan materialen als slooppuin en oude bestrating. Daar willen wij iets moois en duurzaams van maken.


Waar ben je trots op?
Wij hebben de oude bestrating van het perron Anna Paulowna verwerkt tot grondstoffen voor een nieuw perron in Bunde. Zo hebben wij een closed loop gemaakt voor ProRail. Ook deze bestrating kan weer volledig hergebruikt worden in de toekomst. Ik ben ook trots op de grote impact de we gemaakt hebben op grondstoffenwinning en de vermindering van CO2 uitstoot.

Tegen welke dingen loop je aan bij het circulair ondernemen?

Circulariteit gaat niet alleen om het sluiten van de keten qua grondstoffen maar ook over samenwerking met verschillende partijen, zoals de opdrachtgever, de aannemer, de verwerker van grondstoffen, de producent, de transporteurs etc. Communicatie moet gestroomlijnd lopen. Direct contact met de desbetreffende partijen is soms heel erg belangrijk als je een afwijkend product levert dan men gewend is. Onze tegels kun je mechanisch leggen met zuignappen maar dit was niet duidelijk gecommuniceerd. En dan ontstaat er een probleem bij het leggen. Dit wordt nu duidelijk gecommuniceerd met de aannemers.

Meer weten over de circulaire producten van Studio Wae? Ga naar de website
Inspiratie opdoen? Kom naar de Week van de Circulaire Economie

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?