Terugblik Community of Practice bijeenkomst: MVI als concrete case

Terugblik Community of Practice bijeenkomst: MVI als concrete case
library

‘Van pilot naar beleid’, dat was het thema van het bezoek van de Green Deal Circulair Inkopen (GDCI) aan de Provincie Utrecht op 8 september. De dag stond in het teken van het implementeren van een ambitie/visie naar regulier beleid.

Karin van IJsselmuide lichte namens de NEVI toe hoe zij aankijken tegen de voorwaarden om pilots op te schalen en uiteindelijk te komen tot een beleidsmatige aanpak. Daarvoor is het belangrijk dat je de samenhang kent tussen missie, visie, beleid, strategie en plannen. Welke ambitie heb jij als organisatie en hoe sluit je daarop aan? Wat is de impact die je kan maken als organisatie? Hiervoor is het stappenplan van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) naar maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) besproken.

Aanvullend op de meer theoretische benadering, kwamen ook twee praktijkvoorbeelden over aan bod. Hoe kopen het Rijk en UMC-Utrecht eigenlijk maatschappelijk verantwoord in?

Defensiekleding

Luitenant-kolonel Rob van Arnhem is Categoriemanager bedrijfskleding Rijk. Hij is niet alleen verantwoordelijk voor de kleding voor zo’n 60.000 klanten binnen Defensie, maar ook voor de inkoop van bedrijfskleding van de andere ministeries; een contractwaarde van zo'n €20 miljoen per jaar. Van Arnhem deelt graag zijn kennis, dus kijk naar zijn opgestelde categorieplan en het filmpje over Defensiekleding. Van Arnhem is een koploper binnen het Rijk op het gebied van MVI en de circulaire economie.

UMC-Utrecht over MVI

Ook Anne Marie van den Berg van het UMC-Utrecht vertelde over MVI binnen de organisatie. Belangrijk daarbij is dat het ‘work in progress’ en een continu leerproces is op zoek naar de meest duurzame weg. Van organisatiestrategie naar duurzaamheidsthema’s naar duurzaamheid in het inkoopbeleid. Duurzaamheid wordt meegenomen in elke inkoopstrategie. Gekozen is voor een projectmatige en pragmatische aanpak.

Na deze 'presentaties' is met de aanwezigen gediscussieerd over wat wel en wat niet zou kunnen werken in hun organisaties. Implementatie is namelijk altijd context-afhankelijk. Het was een inhoudelijk interessante en waardevolle middag die zoals gewoonlijk afgesloten werd met gelegenheid tot netwerken. De sheets van de presentaties volgen spoedig in dit artikel!

Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?