Van olie uit schillen tot bio-beton: de Drechtsteden ontdekken kansen van biobased produceren

Van olie uit schillen tot bio-beton: de Drechtsteden ontdekken kansen van biobased produceren
library

Palen gemaakt van vezels, verpakkingen van plantenstengels, biertrays van maiszetmeel, ontvetter van melkzuur met olie uit sinaasappelschillen... De deelnemers aan de circulaire handelsmissie van Cirkellab en Platform Duurzaam Dordrecht kregen een goed beeld van de vele mogelijkheden van biobased produceren.

Beide organisaties, Cirkellab en Platform Duurzaam Dordrecht, organiseerden vorige week voor het derde jaar een inspiratietocht langs duurzame bedrijven om de mogelijkheden voor de Drechtsteden te ontdekken. Ondernemers, politici, mensen uit het onderwijs en van gemeenten sloten aan.

Terugblik video:

Green Chemistry Campus 

In de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom, waar de deelnemers naartoe gingen, werken de proces- en agro-industrie samen om op een andere manier producten te ontwikkelen. Daarbij maken ze gebruik van natuurlijke materialen en/of restproducten.

"Wat is er nu mooier dan van tomatenplanten die anders op de composthoop belanden, verpakkingsmateriaal voor tomaten te maken", gaf Leon Joore van Millvision als voorbeeld. Deels is het een herontdekking van oude materialen zoals hennep en vlas, daarnaast maken de technische mogelijkheden en chemische kennis het palet aan natuurlijke materialen rijker.  "We maken nu veel plastic producten met een te lange levensduur", stelt Joore, die onder meer een composteerbaar alternatief ontwikkelde voor het plastic frietbakje.

Belang van biobased

De palen en planken van vezels uit bijvoorbeeld waterplanten worden al toegepast door onder andere Rijkswaterstaat en de gemeente Bergen op Zoom. Zij gaan het eerste biobased viaduct realiseren, waar het gemeentebestuur vindt dat zij het goede voorbeeld moet geven en ondernemers en onderwijs hierin ondersteunt. "Biobased is net zo belangrijk als de energietransitie", aldus burgemeester Frank Petter.

'Schone' schoonmaakproducten 

Bij Eco-Point gelden natuurlijke materialen al een kwart eeuw als ingrediënten voor industriële schoonmaakproducten voor bijvoorbeeld de bouw en maritieme sector. Van ontvetter tot graffiti verwijderaar, veilig voor mens, milieu en machine. Ook ontwikkelde directeur Ferry Samuels de eerste biologische inkt ter wereld, die onder meer gebruikt wordt door grote supermarktketens om voedselveiligheid te garanderen. Zelfs in de creatieve sector, zoals Poppodium Gebouw-T, is biobased onderdeel van de bedrijfsvoering. Van bekers, muntjes tot merchandise en biertrays.

Biobased Drechtsteden

Ook in de Drechtsteden speelt de biobased economy een rol. In het Da Vinci College moeten jongeren worden opgeleid om te werken in deze nieuwe sector die volop in ontwikkeling is. En de Drechtsteden willen biobased zichtbaar maken met zogenoemde tiny houses gemaakt van biobased bouwmateriaal en met de verdere ontwikkeling van biodiesel. De gemeenten en het ROC zijn op zoek naar partners die rond deze thema's het avontuur willen aangaan, aldus Marco de Lange van de gemeente Dordrecht. Ook het ministerie van Economische Zaken, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en InnovationQuarter boden tijdens de handelsmissie concreet aan om samen kansen te onderzoeken en in uitvoering te brengen voor de Drechtsteden.

Meer informatie over de Biobased Handelsmissie en aanbod en vraag van de diverse partijen is verkrijgbaar via info@cirkellab.nl.

Read more
No people have been matched yet. Match people here
person

Leon Joore

Directeur at Millvision

Do you want to comment on this library-item?