Wat in het vat zit verzuurt niet

Wat in het vat zit verzuurt niet
library

Koplopers lopen regelmatig tegen de lamp, omdat ze te vroeg met een goed idee, innovatie of initiatief op de proppen komen. Ze zijn klaar voor de markt, maar de markt is nog niet klaar voor hen. Heb geduld...

Dit overkwam mij als industrieel ontwerper namelijk ook, net na de millenniumwissel. Ik was al ruim twee jaar aan de slag als ondernemer en investeerde een deel van mijn winst in de ontwikkeling van een duurzaam kabelcamouflagesysteem in de vorm van een verhoogde vloer van recycle kunststof voor utiliteitsgebouwen. Het 'ei van Columbus' zou je denken. De bouwsector was er nog niet klaar voor.

Argusogen

De markt reageerde met halfvolle en halflege glazen; de op dat moment kleine 'duurzame' sector prees het product de hemel in, maar de traditionele markt keek me met argusogen aan. "Tweedehands plastic, dat kan niet goed zijn." De bouw was er niet klaar voor, de eindgebruikers wel.

Kantelen

Maar nu, anno 2017, is de markt aan het kantelen door de komst van de circulaire economie; opdrachtgevers laten van zich horen en pushen de architecten, aannemers en installateurs om opnieuw na te denken over circulaire bouwmethodes. Hergebruik van materialen en grondstoffen is bespreekbaar; het eerste circulaire sloopbedrijf is vorig jaar gestart (New Horizon BV) om grondstoffen en producten te oogsten. Gebouwen worden demontabel om daarna remontabel te kunnen worden herbouwd. Circulair (ver)bouwen begint een trend te worden. De Lego-liseringsslag (eindeloos veranderbaar) is begonnen!

Exposeren

365 dagen per jaar, 24/7 is de Cablefloor etalage-expo te zien op Plug In City op Strijp-S te Eindhoven. Daar staat The Circular Building, een living lab en expo voor circulaire uitdagingen.

Heb jij (ook) een circulair idee dat in het vat zit? Laat het mij weten; wellicht kan je het exposeren in The Circular Building.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?