Wees realistisch, ga recyclen!

Wees realistisch, ga recyclen!
library

Al tientallen jaren leggen de wetenschap, het bedrijfsleven en de overheid ons uit dat recycling van plastic belangrijk is. Goed voor het milieu is immers goed voor ons, toch? Alle soorten plastic hebben olie als basisgrondstof en de productie is vervuilend. Voor het terugdringen hiervan is eigenlijk maar één oplossing; recyclen.

Op de goede weg
De term recyclen won onder consumenten snel bekendheid door campagnes zoals Wecycle, Plastic Heroes en Nederland Schoon. De opvallende oranje containers op straat, zie je sinds 2010 door bijna heel Nederland uit de grond schieten. Inmiddels lijkt de gemiddelde Nederlander dus redelijk bewust van het fenomeen plastic recyclen. Het is niet voor niets dat we op de 4e plek staan in de recycle-top 5 van Europa! En ook bedrijven leveren hieraan een belangrijke bijdrage.

CO2-uitstoot
Plastic recyclen draagt op meerdere manieren bij aan een schoner milieu. Het produceren van nieuw plastic zorgt voor meer uitstoot van CO2. Want niet alleen het product maar ook de procedure slokt grondstoffen en hulpstoffen op. Daarnaast belandt een groot deel van het plastic nog steeds bij het restafval. Dit restafval wordt niet hergebruikt maar verbrand. Verbranding creëert CO2, en dankzij Al Gore zijn we met de gevolgen van dit broeikasgas allemaal bekend. Recyclen helpt dus bij het tegengaan van de opwarming van de aarde.

Grondstoffen gebruiken
Naast het verminderen van de CO2-uitstoot wordt er ook op dure fossiele brandstoffen bespaard. In nieuw gemaakt plastic zit namelijk veel aardolie verwerkt en deze olie raakt op. De industriële revolutie legde het fundament voor onze normaal geworden “wegwerpmaatschappij.”  De toename in gebruik van deze fossiele brandstoffen zal de komende jaren blijven stijgen. Oorzaken hiervan zijn de rappe mondiale bevolkingsgroei en de bekende sterke toename in consumptie.

Vooruitgang boeken
We gooien gelukkig steeds minder weg. In de bekende oranje container van Plastic Heroes belande in 2014 gemiddeld 50% van ons gebruikte plastic. En van alle statiegeldflessen wordt een prachtige 95% teruggebracht. In een samenwerkingsverband tussen Bar-le-Duc en Morssinkhof is het voor het eerst gelukt om op nationaal niveau PET-flessen te maken van 100% gerecycled plastic. Steeds meer nieuwe manieren van recycling worden op creatieve gebieden gezocht en gevonden.

Samen sterk: maak werk van recycling
Gemiddeld zorgt elke Nederlander per jaar voor bijna 500 kg afval, hiervan wordt momenteel 51% hergebruikt. In het tweede Landelijk Afvalbeheersplan wordt het doel gesteld om dit in 2020 tot 75% te verhogen. Want recyclen kunnen we allemaal. Het is haalbaar, maar alleen als de overheid, de wetenschap, het bedrijfsleven en ook de consumenten hun handen nú in elkaar slaan. Want aan de toekomst van morgen bouwen we vandaag.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this library

Do you want to comment on this library-item?