Willibrordusschool neemt abonnement op duurzame verlichting van Philips

Summary
De Willibrordusschool kiest voor duurzame verlichting volgens principes van de circulaire economie. Wie wil er een astronaut zijn (van de aarde)?
Willibrordusschool neemt abonnement op duurzame verlichting van Philips
library

De Willibrordusschool in Alphen kiest voor duurzame verlichting volgens de principes van de circulaire economie.

Op 1 september is het schooljaar van de Willibrordusschool feestelijk geopend. Aan de kinderen werd gevraagd: wie wil er een astronaut zijn? Waarbij ze uiteindelijk allemaal het mooie bericht meegedeeld kregen dat ze al astronaut zijn, namelijk van ruimteschip aarde. Op deze manier betrok Joop Vaane, oprichter van Schoolhelden, de kinderen bij de verduurzaming van hun school. Geïnspireerd door Wubbo Ockels maakt Vaane duidelijk dat je zuinig moet zijn op ons ruimteschip, onze aarde, anders kunnen we er niet meer leven.

Duurzaam en circulair

De twee jaar geleden opgerichte startup Schoolhelden BV uit Breda, heeft afgelopen zomervakantie de gehele Willibrordusschool voorzien van duurzame en circulaire LED verlichting. Doordat de school niet hoeft te betalen voor de lampen, maar een abonnement heeft op licht, kon het deze stap maken. Hiermee heeft de school verlichting volgens de principes van de circulaire economie. Door te werken met hoogwaardige kwaliteit LED lampen van Philips wordt er niet alleen veel energie bespaard, de klaslokalen zijn ook beter verlicht en dat is gezonder voor de kinderen en de leraren.

Abonnement op verlichting

Vaane, die zich voor deze gelegenheid in astronautenpak had gestoken, laat hiermee zien dat verduurzaming op scholen eenvoudig en leuk is. De Willibrordusschool is een van de eerste scholen in Nederland die kiest voor een abonnement op verlichting. Hierdoor hebben ze direct de voordelen, maar hoeven ze geen grote investering te doen. Gezien de spagaat waar veel schoolbesturen zich in bevinden, tussen het investeren in het gebouw of het investeren in personeel, is hiermee een mogelijkheid gecreëerd om duurzaamheid een plek te geven in het onderwijs.

Energiebesparing

Dit geldt zelfs voor verouderde gebouwen, die nog maar enkele jaren bestaansrecht hebben. Doordat de energiebesparing vaak hoger is dan de abonnementskosten, is het voor scholen een mooie manier om hun school een duurzame impuls te geven.

Directeur neemt verantwoordelijkheid

Tijdens de opening werd benadrukt dat astronaut Michael van Beurden, directeur van de Willibrordusschool, zijn verantwoordelijkheid als astronaut neemt, doordat hij zuinig en verantwoord om gaat met onze aarde. De metafoor ingegeven door Wubbo Ockels en verteld door een 'astronaut' heeft hiermee positief bijgedragen aan het bewustzijn van deze kinderen.

De kinderen werd ook gevraagd wat zij als astronaut kunnen doen om ervoor te zorgen dat er over honderd jaar en de honderden jaren daarna nog steeds astronauten kunnen genieten van ons mooie ruimteschip. Ideeën van afval scheiden tot zuinig omgaan met water kwamen voorbij. Deze astronauten hebben het goed begrepen!

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this library
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?