Zero Waste Lab in Amsterdam breidt uit

Summary
Het eerste Zero Waste Lab in de Dapperbuurt in Amsterdam is een doorslaand succes. De initiatiefnemers hebben besloten het principe te verbreden.
Zero Waste Lab in Amsterdam breidt uit
library

Het eerste Zero Waste Lab in de Dapperbuurt in Amsterdam is een doorslaand succes. Meer gemeenschappen raken geïnteresseerd in het 'afval is grondstof'- project. Daarom hebben de initiatiefnemers, zoals Icova Renewi en Zero Waste Solutions, besloten het principe te verbreden.

Bij het Zero Waste Lab leveren buurtbewoners hun gescheiden afval zoals textiel, papier en plastic in voor waardemuntjes die besteed kunnen worden bij de lokale winkeliers en horeca. Het afval wordt vervolgens gerecycled of -upcycled.

Belangstelling

Na de Dapperbuurt, hebben de Negen Straatjes in Amsterdam belangstelling in het project. Bewoners leveren hun gescheiden afval in in zakken gemaakt van jute-afval, dat overblijft bij de productie van Forbo Floorings duurzame Marmoleum. Ook de ondernemingsvereniging van industrieterrein Osdorp is geïnteresseerd in het Zero Waste initiatief. De vereniging wil binnen zeven jaar afval loos gaan.

Restmateriaal benut

Forbo Flooring, een voorloper op het gebied van duurzaamheid, is blij dat het restmateriaal jute nu ook wordt benut. Daarmee wordt Marmoleum, dat volgens een LCA van de universiteit van Leiden de duurzaamste vloer ter wereld is samen met hout, nog een beetje 'groener'.

Forbo is in samenwerking met Icova Renewi en Zero Waste Solutions ook bezig met andere toepassingen voor het afval jute. Zo gaan er 'give-away' draagtasjes gemaakt worden voor beurzen en evenementen, net als kussentjes gevuld met jutepluis. Dat laatste materiaal kan in combinatie met oude bedrijfskleding in de toekomst wellicht ook gebruikt worden voor de productie van hoesjes voor laptops of iPads, of een poef.

Sociaal

Het ontwerp en de productie van die toepassingen wordt geregeld door Zero Waste Solutions, dat de producten in sociale werkplaatsen of penitentiaire inrichtingen laat maken.

Ook in het Zero Waste Lab werken we met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij zijn opgeleid of omgeschoold tot grondstofexperts en beoordelen en wegen het afval, dat zoveel mogelijk in de buurt wordt hergebruikt. Denk aan upcycling van oude meubels en textiel voor buurtcentra. Het overige afval wordt door Icova Renewi opgehaald en gerecycled tot nieuwe grondstoffen.

Het Zero Waste project zorgt voor bewustwording. Buurtbewoners en ondernemers kunnen in het lab precies zien wat er met hun afval gebeurt.

Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this library-item?

Navied Tavakolly
Navied Tavakolly

Mooi initiatief Udo. Zie dat je nog andere oplossingen zoekt voor de Jute reststroom. Wij kunnen met de ECOR technologie misschien een oplossing bieden. Kijk maar eens op https://www.circulairondernemen.nl/solutions/ecor-ontwikkelt-recept-op-maat-voor-jouw-restmateriaal

Lijkt het je wat om dit verder te onderzoeken? Dan kan je me altijd mailen: NaviedTavakolly@ecoreurope.com

10 December 2017 14:12