Betuwse Fruitmotor – Circulaire fruitteelt

GOAL & TARGET
De Coöperatieve Betuwse Fruitmotor werkt samen met fruittelers in de Betuwe aan een economie zonder afval. Betuws restfruit wordt in de regio verwerkt tot hoogwaardige streekproducten.
Betuwse Fruitmotor – Circulaire fruitteelt
oplossing

De Coöperatieve Betuwse Fruitmotor werkt samen met fruittelers in de Betuwe aan een economie zonder afval. Betuws restfruit wordt in de regio verwerkt tot hoogwaardige streekproducten en in coöperatief verband verkocht. Dankzij een eerlijke prijs is er ruimte voor telers om te investeren in een gezonde, circulaire fruitteelt.

Fruitregio onder druk

De Betuwe staat bij een breed publiek bekend als de fruitregio van Nederland. Toch kampt de regionale fruitteelt met dalende werkgelegenheid en kleine marges. Betuwse fruittelers ervaren dat hun prijzen voortdurend onder druk staan, waardoor overleven slechts mogelijk is door nog grootschaliger te gaan produceren. Met alle negatieve gevolgen voor het cultuurlandschap, de bodem en de kwaliteit van de producten. 

Dit was de aanleiding voor de initiatiefnemers om een nieuw model voor de fruitketen te ontwikkelen met een positief effect voor de regio. Met behulp van meerdere lokale partners is dit ontwikkeld tot de Coöperatieve Betuwse Fruitmotor.
 

Van restfruit naar streekproduct

De Fruitmotor neemt van een aantal innovatieve Betuwse fruittelers appels af die er niet helemaal gaaf uitzien, maar nog wel perfect van smaak zijn. Een lokale wijnboer produceert van deze 100% Betuwse appels een appelcider en een alcoholvrije appelsprankel, zonder kleur-, smaak- en conserveringsmiddelen. Onder de naam Betuwse Krenkelaar zijn deze producten op tientallen plaatsen in de Betuwe te verkrijgen, en ook steeds vaker daarbuiten.

Investeren in gezonde bodem en schoner slootwater

Door de coöperatieve keten is een eerlijke prijs mogelijk voor iedereen. De extra inkomsten die de streekprodukten opleveren, investeren de fruittelers in hun bedrijf. Zij verbeteren de biodiversiteit door bijenbosjes en bloemranden aan te leggen en zorgen voor een gezonde bodem en schoner slootwater.

Van succes naar volgende uitdaging

Medio 2017 heeft de coöperatie 140 leden, 50 verkooppunten voor de Betuwse Krenkelaar, is bijna 20 ton restfruit omgezet in waardevolle producten, en investeren 4 telers in biodiversiteit en bijenlandschap in hun boomgaard. De Fruitmotor was een van de drie genomineerden voor de Algemene Duurzaamheidsprijs 2017 van Duurzame Dinsdag.

De Fruitmotor vervolgt haar zoektocht naar nuttige en hoogwaardige bestemmingen van het restfruit, om de positieve impact verder te vergroten. Hiervoor wordt actief de samenwerking gezocht met innovatieve ontwikkelaars en ondernemers.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland Circulair! onderzoekt MVO Nederland / De Groene Zaak de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op.

Lees meer
Gerelateerde SDG's wat zijn SDG's
Er zijn nog geen uitdagingen gematcht. Match hier uitdagingen

Wil jij op deze oplossing reageren?