BlueCity –Broedplaats voor Circulaire Ondernemingen

oplossing
best_practice

BlueCity is een broedplaats voor innovatieve bedrijven die hun reststromen aan elkaar koppelen. Hier verzamelen zich pioniers van de circulaire economie die samenwerken, vooroplopen en een voorbeeld zijn voor de wereld. Reststromen worden op elkaar aangesloten en kennis wordt gedeeld. BlueCity biedt productieruimtes, kantoorruimtes en ruimtes voor events.

Blauwe Economie

BlueCity heet BlueCity omdat het grotendeels gebaseerd is op de principes van de blauwe economie: werken met wat lokaal voor handen is, uitgaan van samenwerking in plaats van concurrentie en genereren van verschillende inkomensstromen. Zij leggen de cirkels van de circulaire economie over elkaar zodat netwerken ontstaan die ze met elkaar kunnen verbinden. Dit alles doet BlueCity met steeds hetzelfde doel: continu innoveren, banen creëren, de afvalberg verkleinen door ‘afval’ als grondstof te zien en sociaal kapitaal opbouwen zonder de omgeving uit te putten. In het gebouw zijn inmiddels uiteenlopende bedrijven gevestigd zoals Rotterzwam, Fruitleather, Better Future Factory en Beat the Bag.

Zo vormt de koffieprut van Aloha Bar-Restaurant een voedingsbodem voor de oesterzwammen van RotterZwam. Het CO2 dat daarbij vrijkomt, wordt door Spireaux ingezet bij de productie van spirulina. Het mycelium wordt gebruikt om verpakkingsmaterialen te ontwikkelen in het BlueCity Lab en de zwammen – die staan natuurlijk op het menu van Aloha. Een perfecte cirkel.

 

Van Zwemparadijs naar Voorbeeldstad

BlueCity is gevestigd in voormalig tropisch zwemparadijs Tropicana in Rotterdam. Tussen de glijbanen en bubbelbaden vestigen zich nu innovatieve, duurzame en circulaire ondernemers die de overgebleven 12.000 m2 nieuwe functies, betekenis en waarde geven. In 2017 werd de kantoorvleugel in de dance club opgeleverd en is de verbouwing gestart van de oude kleedkamers en machinekamers tot extra productieruimten. Deze worden naar verwachting in 2018 opgeleverd.

 

Bij de bouw van de kantoorvleugel hanteerde het bouwteam blauwe, circulaire principes: 90% van de materialen is lokaal ‘geoogst’ en hergebruikt materiaal. Daarmee bespaarde het bouwteam, bestaande uit Superuse Studios, Coup, BIKbouw en Theo Mostert, in totaal 60 ton CO2 – het equivalent van acht keer rond de wereld rijden. Dit staat gelijk aan wat 2400 bomen in een jaar absorberen. Een opvallend element in de voormalige disco zijn de red cedar-raamkozijnen. Door slim te puzzelen met deze kozijnen, afkomstig uit een sloopgebouw, vormen ze een indrukwekkend ogende gevel, die precies past. Voor deze transformatie is het gebouw genomineerd voor de Rotterdamse Architectuurprijs 2017 en hebben zij de ARC 17 Innovatie Award ontvangen.

 

Showroom voor de Circulaire Economie

Regelmatig worden externe bedrijven, vaak met een belangrijk aandeel in de circulaire economie, rondgeleid door het pand, dat daardoor ook een etalage-functie krijgt. Zo kunnen de ondernemers hun concept of product op informele wijze onder de aandacht van potentiële klanten. Samen met de evenementen trekt BlueCity zo’n 5000 bezoekers per maand. Inmiddels zijn er in BlueCity 28 ondernemingen gevestigd. Dit aantal zal gegarandeerd groeien met de verwachte oplevering van nieuwe ruimtes. Enkele ondernemingen zetten inmiddels hun volgende stap naar opschaling, buiten BlueCity. En daarmee bevestigt het zijn naam als succesvolle broedplaats.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland Circulair! onderzoekt MVO Nederland / De Groene Zaak de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.
 
Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op.

Twitter Facebook
Twitter LinkedIn™ Facebook Google+
Geschreven door Yentl Stutterheim op 05-12-17 bluecity.nl

Wil jij op deze oplossing reageren?

Laatste reacties

BlueCity is gevestigd in voormalig tropisch zwemparadijs Tropicana in Rotterdam. Circulaire ondernemers komen hier samen om reststromen op elkaar aan te sluiten en kennis te delen.

Initiatiefnemer

Relevante Global Goals for Sustainable Development

Bijdragen aan een Futureproof bedrijfsleven door: 17 Partnerships for the goals