Dutch aWEARness - Circulaire werkkleding

oplossing
best_practice

Textielbedrijf Dutch aWEARness creëerde de eerste circulaire textielketen met 100% recyclebare stoffen voor werkkleding. Bovendien biedt het circulaire oplossingen voor gebruikt textiel en kunststoffen.

Lancering

Modeontwerper Rien Otto werkte al eerder aan duurzaam textiel en kreeg via het Eco Innovation-programma van de Europese Commissie de kans om zijn ideeën op grote schaal toe te passen. Dat resulteerde in 2013 in de ontwikkeling van EcoProFabrics en de lancering van aWEARness en een consortium met Royal HaskoningDHV, EcoChain Technologies, Bukk Fashion en Van Schoot Pompcentrum.

Circulair ontwerp

De werkkleding van Dutch aWEARness gaat uit van circulair ontwerp: het speciaal ontwikkelde Infinity-materiaal kan in totaal acht keer gerecycled worden in een gesloten kringloop. Daarnaast ontwikkelde Dutch aWEARness een track and trace-systeem om de hele keten van grondstoffen in kaart te brengen en de herkomst van materialen te garanderen. Dit systeem is zo ontwikkeld dat het ook toepasbaar is op andere ketens dan de textielindustrie. Dutch aWEARness gaat voor een circulaire aanpak op alle fronten: niet alleen in het product, maar ook in het business-model, dat uitgaat van leasecontracten voor werkkleding.

Ketenpartners

‘Het vinden van de juiste ketenpartners die op een circulaire manier willen werken is de grootste uitdaging,’ vertelt Iris van Wanrooij van Dutch aWEARness. ‘Goede communicatie en transparante samenwerking zijn vaak de kern van een goed functionerende circulaire keten. We werken meer aan processen dan aan producten.’

Van pilotprojecten naar mondiale samenwerking

Via pilotprojecten onderzocht het bedrijf welke verschillende soorten textiel er allemaal nodig zijn om de hele markt van werkkleding —van kostuums tot beschermende kleding— goed te bedienen. Ondertussen lopen er negen pilots. Onder andere bij Rijkswaterstaat, Royal HaskoningDHV, Brabant Water, Desso, Dura Vermeer en Auping. ‘Wij zijn klaar om de innovatie op te schalen door samenwerkingen met grotere partijen in de werkkledingbranche,’ zegt Van Wanrooij. ‘Uiteindelijk willen we de textielmarkt op mondiale schaal verduurzamen.’

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland Circulair! onderzoekt MVO Nederland / De Groene Zaak de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op.

Facebook Twitter
Twitter LinkedIn™ Facebook Google+
Geschreven door Yorian Bordes op 31-12-15 http://dutchawearness.nl

Wil jij op deze oplossing reageren?

Laatste reacties

Textielbedrijf Dutch aWEARness creëerde de eerste circulaire textielketen met 100% recyclebare stoffen voor werkkleding. Bovendien biedt het circulaire oplossingen voor gebruikt textiel en plastics.

Initiatiefnemer

Deelnemers

Relevante Global Goals for Sustainable Development

Bijdragen aan een Futureproof bedrijfsleven door: 12 Responsible consumption and production