elho® – Green Basics Watering Can

oplossing
best_practice

Plastic staat bekend als een van de grootste vijanden van de ecologische houdbaarheid van de aarde. Denk bijvoorbeeld aan de omvang en impact van de plasticsoep. Toch kan plastic een plaats krijgen in een circulaire economie, door recycling als uitgangspunt te nemen. De gieter van elho® past deze rol als gegoten.

Green Basics

Sinds januari 2017 levert elho® gerecyclede gieters aan winkels. Deze gieters zijn onderdeel van de Green Basics Collection. Ze bestaan uit gerecycled HDPE (high-density polyethylene). Hiermee kennen de gieters een recyclingcode 02 – een veilige plasticsoort. De gieter is bovendien het eerste product van elho® dat van gerecycled HDPE is gemaakt en tevens een primeur wat betreft de vormgeeftechniek; het maakt namelijk gebruik van blaasextrusie. Aan recycling doet elho® al jaren, namelijk met producten van gerecycled polypropyleen.

Naar verwachting zal elho® 23.000 stuks per jaar afzetten. Hiermee gaat 10.000 kilogram aan gerecycled plastic gepaard.

Omdat het materiaal uit regranulaat (kleine korrels gerecycled kunststof) bestaat, ging met de blaasextrusie een aantal problemen gepaard. Sturen op uiterlijk is bij dit materiaal moeilijker. Toch slaagde de productie van de gieter uiteindelijk, door extra te ontluchten en staal te verwijderen. Door zulke matrijsaanpassingen door te voeren, heeft elho® een duurzame oplossing gevonden met een enkele concessie: een kleine wijziging in kleur. Zo toont elho® aan dat verduurzaming mogelijk is zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit.

Aan alle kanten circulair

Zoals gezegd verwacht elho® 10.000 kilogram plastic te recyclen. Het materiaal van de gieters is zelf voor 100% afkomstig van consumenten. Daarnaast is de productie ook intern circulair: de sproeikop is namelijk voor 20% afkomstig uit de eigen afvalstroom, aangevuld met plasticafval van consumenten. Zo draagt het internationale bedrijf bij aan de verwezenlijking van de circulaire economie, door de technologische materiaalkringloop van plastic te sluiten.

Naast het product zelf, spreekt ook uit de verpakking een circulair gedachtengoed. Karton in de verpakking bestaat voor 60% uit gerecycled materiaal en is zelf 100% recyclebaar. De gerecyclede tassen die elho® bij het product levert, zijn bovendien lichter dan normaal.

Niet alleen zijn grondstof en verpakking via een duurzaam recyclingproces verkregen, maar ook met de energiebronnen gaat elho® op een duurzame manier om. Natuurlijke energiebronnen als daglicht, buitenlucht en wind benut de producent. Het bedrijf beschikt over hybride machines met een efficiënte energiehuishouding en sinds 2016 is het in het bezit van een eigen windturbine. Zo maakt elho® het productieproces op alle fronten duurzaam en circulair.

Ondanks de reeds behaalde successen is elho® nog steeds op zoek naar verbetering. De afgelopen jaren neemt de performance op het gebied van duurzaamheid alleen maar toe; elho® wil deze trend doorzetten. De ambitie is om, naast de gieters, de gehele lijn van circa 98% gerecycled materiaal te maken. Op termijn hoopt het bedrijf zo circulair te zijn dat het de duurzaamste onderneming in de markt is.

Facebook Twitter LinkedIn™
Twitter LinkedIn™ Facebook Google+
Geschreven door Thom Hamer op 12-05-17

Wil jij op deze oplossing reageren?

Laatste reacties