Leapp – Refurbishment in de ICT

GOAL & TARGET
Jaarlijks wordt enorm veel elektronica weggegooid. Leapp is de specialist in refurbishment van Apple producten - alle producten krijgen namelijk een grondige opknapbeurt door de Leapp-experts.
Leapp – Refurbishment in de ICT
oplossing

Jaarlijks wordt er 50 miljoen ton aan elektronica weggegooid. Dat is zo’n 25 kilo per huishouden in Nederland. Toen oprichter Rogier van Camp in New York in de rij stond voor de iPad 2, bedacht hij zich dat hij het nieuwste model helemaal niet nodig had. Hij richtte Leapp op en begon met de refurbishment van Apple producten.

Tweede Leven Apple Producten

Met ‘refurbished’ worden producten bedoeld die eerder ‘gebruikt’ zijn geweest en die dankzij een opknapbeurt van experts weer als nieuw zijn. Bij Leapp wordt er op deze manier een tweede leven gegeven aan Apple producten, met de kwaliteit, service en garantie zoals je van Apple gewend bent. Met een refurbished product is de consument niet alleen milieubewust bezig maar het scheelt het ook in de portemonnee.
 

Verminderde Impact op Milieu

Refurbishment van elektronica vermindert de impact op het milieu drastisch. Bij de productie van elektronische apparaten komen broeikasgassen vrij en ontstaat gevaarlijk afval. Ook zijn er vaak schaarse delfstoffen verwerkt in mobiele apparaten, zoals kobalt, tin en goud. 40% van al het kobalt dat gedelfd wordt, wordt gebruikt voor de productie van oplaadbare batterijen in smartphones en laptops. Naast het feit dat deze grondstoffen uitgeput worden, worden ze vaak onder zeer slechte omstandigheden uit de mijnen gehaald. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van giftige stoffen die invloed hebben op het drinkwater en de landbouw rondom mijnbouwgebieden. Ook worden de stoffen vaak gewonnen in conflictgebieden. Reden genoeg om te kiezen voor een refurbished apparaat.
 

Doorgroei

Leapp is in 2011 begonnen vanuit een kantoor/winkel combinatie in Amsterdam. Vervolgens is Leapp in 6 jaar doorgegroeid naar 25 winkels en een grote webshop. Ook is er een samenwerking met de grootste ‘Apple Premium Resellers’ van Nederland waar klanten hun 'oude' Apple product kunnen inruilen en welke vervolgens bij Leapp refurbished en verkocht worden. Waar concurrenten massaal kiezen voor een webshop only aanpak kiest Leapp voor een clicks&bricks oplossing. Dit is dan ook het gebied waarop Leapp zich differentieert van de concurrentie.
 

Bewustwording van Consumenten

De webshop van Leapp vormt echter nog steeds de basis van het florerende bedrijf, dat zich zowel op de B2C- als B2B-markt richt. Leapp heeft in de eerste jaren van hun bestaan actief campagne moeten voeren om de term refurbishment te laden bij consumenten. Deze bewustwording is zeer noodzakelijk om naast bedrijven, het product ook bij consumenten onder de aandacht te brengen. Veel mensen weten nog steeds niet wat het is of hebben hun twijfels bij de kwaliteit van refurbished producten. Die consumenten moeten over de streep worden getrokken, door te allen tijde goede services te leveren. Dan gaat het balletje vanzelf rollen. Bij de huidige klanten staat Leapp al bekend om de zeer goede service en is beloond met een klanttevredenheid van 8,5 op Trustpilot.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt De Groene Zaak de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.
 
Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op.

Lees meer

Wil jij op deze oplossing reageren?