Zo haal je gele kleurstof uit uien (voor verf)

oplossing

Nederland produceert ongeveer 1,3 miljoen ton uien per jaar. De reststroom van dertig duizend ton buitenste lagen bevat een stof die interessant is voor de voedsel- en verfindustrie. Daarnaast zou je de vezels in het afval kunnen verwerken in papier en karton. Avans Hogeschool onderzocht de mogelijkheden van deze toepassingen.

Uien: vrijwel iedereen gooit de buitenste lagen weg, want je kunt ze niet eten. Bij de industriële verwerking wordt deze reststroom vaak vergist. Zonde, want daarmee gaan interessante stoffen verloren. Onderzoeker Wim Gaakeer van Avans Hogeschool onderzocht hoe je uit de reststroom van uien quercetine kunt winnen, een waardevol antioxidant en een stof waarmee je textiel kunt verven.

Niet langer vergisten

Er zijn extra redenen om iets te doen met de reststroom. Vergisting bij de boer mag namelijk niet zomaar. Nederland zit dus met ophoping van een reststroom die zich concentreert in een beperkt gebied. De uienteelt vindt hoofdzakelijk plaats in Flevoland en Zuidwest-Nederland. Dat maakt het logistiek rendabel er iets mee te doen.

Nieuwe raffinagetechniek

Op verzoek van uienverwerkende bedrijven Mol Fresh Food en Monie Nieuwdorp startte de hogeschool een KIEM-VANG-project op, waarin nagegaan werd hoe je het beste quercetine kunt halen uit uienafval. Daarnaast werd de waarde van vezels voor de papierindustrie geanalyseerd. Ook ABC-Kroos was bij het onderzoek betrokken, als specialist van raffinagetechnieken zette het een nieuwe methode in om quercetine te winnen uit uienschillen. Dit gebeurt met langzaam stromend water van 140 °C.

Vervolgonderzoek

De conclusies van het onderzoek zijn wisselend. Enerzijds blijkt quercetine met de nieuwe methode heel goed op te lossen. Maar de vezels die worden gewonnen uit uien, zijn van te lage kwaliteit voor papier en karton. Bovendien is de reststroom te klein voor de papierindustrie. De resultaten vragen volgens Gaakeer om een vervolgstudie. De kostprijs om quercetine te winnen uit uien is nog niet concurrerend. Vervolgonderzoek moet leiden tot nieuwe methoden om die prijs te verlagen.

Facebook Twitter
Twitter LinkedIn™ Facebook Google+
Geschreven door Regieorgaan SIA op 10-08-17 www.coebbe.nl/projecten/waarde-vol-ui

Wil jij op deze oplossing reageren?

Laatste reacties