3D-productieconcept maakt hergebruik wollen kleding mogelijk

Summary
De Hogeschool van Amsterdam onderzocht de haalbaarheid om van afgedankte wol nieuwe kleding te maken. Daardoor zou de milieubelastende productie van nieuwe wol kunnen worden verminderd.
3D-productieconcept maakt hergebruik wollen kleding mogelijk
solution

De gemiddelde levensduur van kleding wordt steeds korter. Dat maakt methoden om stoffen te hergebruiken des te noodzakelijker. De Hogeschool van Amsterdam onderzocht de haalbaarheid om van afgedankte wol nieuwe kleding te maken. Daardoor zou de milieubelastende productie van nieuwe wol kunnen worden verminderd.

We hebben eerder gebruikgemaakt van de KIEM-VANG-regeling. Met steun van die regeling ontwikkelden we een nieuw productieconcept voor kleding: Smart Fashion Production. Het is een 3D-productietechniek waarbij je vezels vormgeeft op basis van een bodyscan. Zo produceer je op maat gemaakte kleding uit 1 stuk.

Recycling vereenvoudigen

De nieuwe techniek maakt een completer recyclingproces van wol mogelijk. Want wol dat niet tot draden kan worden gerecycled, kun je hiermee toch in een kledingstuk verwerken. In het huidige KIEM-VANG-onderzoek analyseerden we of je hiervoor afgedankte wol kunt gebruiken. Daarbij zouden we het recyclingproces van wol kunnen vereenvoudigen.

Volledig 3D-kledingstuk

De hogeschool ging, onder leiding van Laura Duncker, aan de slag samen met wolrecyclingbedrijf Brightloops, modeontwerpster Karin Vlug en technologieleverancier Demcon. We gebruikten een flexibele mal waarmee we kledingstukken maakten. Daarmee konden we met een naad een volledig 3D-kledingstuk samenstellen. We hebben verschillende technieken onderzocht om de vezels daarbij aan elkaar te smelten.

Tevreden

Het onderzoek laat zien dat het recyclingproces van wol kan worden vereenvoudigd. De volgende stap is om meerdere materialen te testen. Verder zal het verwerkingproces rendabel gemaakt moeten worden om het concurrerend te maken. Wellicht kunnen we dat nog nader onderzoeken.

Lees meer over Smart Fashion Production

Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?