A. Foeth B.V. – Koop en verkoop van gebruikte procesapparatuur

Summary
Dankzij hergebruik en refurbishment door Foeth, al sinds 1908 circulair, zijn veel materialen aan de afvalbergen ontsnapt en hebben een nieuw leven gekregen.
A. Foeth B.V. – Koop en verkoop van gebruikte procesapparatuur
solution

Circulair avant la lettre*: al sinds 1908 is Foeth een schakel voor hergebruik van procesapparatuur. Het bedrijf koopt en verkoopt gebruikte procesapparatuur voor de productie van voedingsmiddelen en chemische en farmaceutische producten. Wie had gedacht dat circulair ondernemen honderd jaar geleden al bestond?

Materiaalverlies

De consument ziet er vaak weinig van, maar achter het productieproces van voedingsmiddelen, chemische en farmaceutische producten zit een grote hoeveelheid apparatuur die ervoor zorgt dat het eindproduct van topkwaliteit is. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met deze apparatuur? Met tonnen aan kostbare materialen bestaat het gevaar dat er een enorme waarde verloren gaat wanneer de fabrieksinstallaties op de schroothoop belanden.

Hergebruik

Om materiaalverlies te voorkomen, koopt Foeth zulke apparatuur in, nadat fabrikanten in de chemische, farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie deze hebben verbruikt. Het gaat dan om procesapparatuur, processystemen en procesinstallaties van (West-)Europese A-merkfabrikanten. Foeth reinigt, test en reviseert de machines in de werkplaats in Barneveld en slaat deze vervolgens op, totdat ze een nieuwe eigenaar hebben gevonden. Dan exporteert Foeth de apparatuur naar nieuwe gebruikers. Zo is het bedrijf een belangrijke tussenpersoon voor hergebruik van procesapparatuur. In totaal heeft het internationale bedrijf vierduizend artikelen op voorraad, waarmee het geldt als de grootste dealer in Europa op het gebied van gebruikte procesapparatuur.

Van oudsher circulair

Wat Foeth zo bijzonder maakt, is dat de bedrijfsvoering al sinds de oprichting in 1908 circulair is. Dankzij hergebruik en refurbishment zijn veel materialen reeds aan de afvalbergen en verbrandingsovens ontsnapt en een nieuw leven gegeven. Zo is deze best practice, als schakel voor hergebruik in de keten, werkelijk circulair avant la lettre.

* avant la lettre, vrij vertaald: voordat de term gangbaar was.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt MVO Nederland de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op. Dit artikel is geschreven door Thom Hamer in opdracht van MVO Nederland.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this solution

Do you want to comment on this solution?