Bakkerij Bisschopsmolen maakt bijzonder brood met Gulpener

Bakkerij Bisschopsmolen maakt bijzonder brood met Gulpener
solution

Vroeger hadden de bakker en brouwer een hechte band. Dus hebben wij, bakkerij en graanpakkerij de Bisschopsmolen, de handen in elkaar geslagen met bierbrouwerij Gulpener. Beide bedrijven staan afzonderlijk van elkaar al bekend om de verantwoorde manier van ondernemen. Sinds enige tijd brengen we die passie dus samen in een heerlijk én duurzaam speltbrood.

Spelt terug op tafel

Vroeger was spelt erg geliefd. Het is een graan dat ontzettend voedzaam is. Desondanks verloor het oergraan zijn populariteit en raakte het voor lange tijd in de vergetelheid. Zonde, zo vonden ze op de Kollenberg. Vijftien jaar geleden begon ik samen met de Kollenberg spelt opnieuw onder de aandacht te brengen. En met groot succes: spelt is in deze tijd niet meer weg te denken van een evenwichtige ontbijttafel. We raakten daarna ook geïnspireerd om met andere vergeten granen zoals teff, boekweit, haver en quinoa aan de slag te gaan. Dit zijn granen die net als spelt onbekender zijn geworden, maar bijzonder lekker en voedzaam zijn. De passie die we voor spelt en andere vergeten granen voelen, werkt aanstekelijk. Zo ontstond in 2015 een interessant samenwerkingsverband met Gulpener. Maar wat maakt het brood dat voortkomt uit deze samenwerking nou zo bijzonder?

Duurzame koplopers

Door het maken van dit brood gaan we samen met Gulpener de grote voedselverspilling in Nederland tegen. Met elkaars hulp passen we een techniek toe die eeuwen geleden verloren ging. Bij de Bisschopsmolen bakken we namelijk brood van de bierbostel van Gulpener. Bierbostel is een reststroom die ontstaat tijdens het brouwproces. Het zit vol met goede vezels en het gezonde beta-glucaan. Wij zagen hierin kansen en klopten aan bij Gulpener, dé brouwerij die bekend staat om milieubewustheid. Gulpener werkte graag mee aan dit initiatief. Het Gulpener speltbrood was geboren. Een voedzaam brood naar speciaal recept van spelt, gerst en haver. Een brood dat, net als alle broden van de Bisschopsmolen, met tijd en aandacht en zonder onbegrijpelijke e-nummers gemaakt wordt.

In eerste instantie werd het Gulpener speltbrood alleen bij de Bisschopsmolen verkocht. Door het grote succes is er nu ook een samenwerking aangegaan met bakkerij Carl Siegert, een bakker die vooral afzet binnen de horeca heeft. De afzetmarkt van Bisschopsmolen bestaat merendeels uit consumenten en topsporters. Het voedzame recept van het Gulpener speltbrood en het grootste deel van de overige producten die de Bisschopsmolen maakt, passen namelijk goed in het dieet van sportfanaten.

Gedeelde passie is dubbele passie

De Bisschopsmolen en Gulpener zijn twee bijzondere bedrijven waar innovatie al jarenlang een prominente plek inneemt. Vijftien jaar geleden startten we bij de Bisschopsmolen als eerste in Nederland met het bakken van 100% speltbrood en spelttaart. Nu zijn we de eerste bakkerij in Nederland die brood maakt van bierbostel. Gulpener won vele prijzen en is de eerste brouwerij die bierbostel een nieuw leven geeft als voedzaam brood.

We willen het lekkerste en beste brood bakken. Om dat te kunnen, moet je de techniek beheersen van het bakken, maar je moet ook je grondstoffen kennen en weten wat enzymen zijn en doen. Je moet niet bang zijn om uit te proberen en te innoveren. Je moet passie bezitten!

Read more

Do you want to comment on this solution?