Beat the Bag – Plastic tassen opgedoekt

Summary
VerdraaidGoed biedt met Beat the Bag een integraal duurzame oplossing voor het plastic probleem.
Beat the Bag – Plastic tassen opgedoekt
solution

Ondanks de schadelijkheid voor de biosfeer is plastic nog altijd een veelgebruikt materiaal. In winkelstraten wemelt het van de plastic tasjes. Tegelijkertijd gaan grondstoffen aan de lopende band de verbrandingsoven in, waaronder ook reclamedoeken. VerdraaidGoed biedt met Beat the Bag een integraal duurzame oplossing voor beide problemen.

Plastic tassen en afgedankte doeken

Het is een recept voor ecologische malaise: plasticsoep. Als we niets ondernemen tegen de drijvende afvalhoop en het zwerfvuil dichter bij huis, kan ernstige verontreiniging van de biosfeer plaatsvinden. Ieder jaar gebruikt de Nederlander gemiddeld 230 plastic tassen, waarvan anderhalve kilo bij het afval eindigt. Om de negatieve impact van plastic omlaag te brengen, geven winkels in de Nederlandse detailhandel sinds 1 januari 2016 geen gratis plastic tasjes meer mee. De wet verbiedt winkels echter niet gratis tassen van ander materiaal aan te bieden.

Ondertussen produceert signing-industrie veel reclamedoeken, die vaak maar een kort leven beschoren zijn. Het is een kwestie van weken – of soms zelfs uren – voordat een doek tot afval verwordt. Zo is de levensverwachting van reclamedoeken kort, het productieproces lineair en de industrie daarom wezenlijk onhoudbaar.

Uit het verbod op gratis plastic tasjes en de weinig duurzame omgang met doeken in de signing-industrie, is het circulaire initiatief Beat the Bag ontstaan.

Upcycle partners

Beat the Bag redt signing-doeken sinds 2016 van de verbrandingsoven. Net zoals andere projecten van VerdraaidGoed, draait Beat the Bag om hergebruik van materialen in de vorm van upcycling: het opwaarderen van materialen in de technologische cyclus. In de naaiateliers van Beat the Bag veranderen afgedankte reclamedoeken in hippe tassen. Zo draagt het bij aan de transitie naar een circulaire economie door reststromen optimaal te benutten.

Met Beat the Bag kunnen grootgebruikers van doeken (zoals evenementorganisatoren, signing-bedrijven, adverteerders en reclamebureaus) upcycle partner worden. Beat the Bag ontvangt dan oude doeken van een bedrijf en naait deze lappen stof tot unieke tassen. Zo helpt het bedrijven om restmateriaal onderdeel te maken van een meer integraal, circulair businessmodel. 

Onder de partners van Beat the Bag vallen mede Shell, Vopak, Talis, The Green Business Club, HIER opgewekt, Gemeente Rotterdam, Gemeente Leiden, Hogeschool Rotterdam, Universiteit Utrecht, SWEK, het Olympisch Stadion en Diergaarde Blijdorp. Bij WE Fashion maakt VerdraaidGoed zelfs structureel tassen uit WE’s eigen oude etalagedoeken.

Naast een samenwerkingsverband is er de mogelijkheid tot losse aankoop voor consumenten, alsook tot zakelijke inkoop voor winkeliers en bedrijven.

Integraal duurzaam 

Inmiddels heeft het bedrijf al 24.000 vierkante meter aan resttextiel geüpcycled tot 24.000 tassen. Daarmee zouden al 5.520.000 plastic tassen bespaard zijn. Het resultaat is een integraal duurzame oplossing voor de plasticproblematiek én de reststromen in de signing-industrie. Ook op sociaal vlak doet Beat the Bag aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, namelijk in de werkgelegenheid. In de sociale werkplaatsen van Beat the Bag zijn er namelijk al 12.000 sociale arbeidsuren gemaakt door Nederlanders met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo houdt Beat the Bag het productieproces lokaal, sociaal en duurzaam.

Beat The Bag

VerdraaidGoed

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt De Groene Zaak de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op.

Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?