Bisschopsmolen en Gulpener gaan voedselverspilling tegen met Het Verboden Brood

Summary
In samenwerking met Gulpener Bierbrouwerij is de Bisschopsmolen op zoek gegaan naar manieren van circulaire economie om overgebleven broden te hergebruiken.
Bisschopsmolen en Gulpener gaan voedselverspilling tegen met Het Verboden Brood
solution

Als bakker heb je de voedselverspilling van brood bij consumenten niet in de hand, wel kunnen we onze eigen verspilling zo veel mogelijk reduceren. In samenwerking met Gulpener Bierbrouwerij is de Bisschopsmolen op zoek gegaan naar manieren van circulaire economie om overgebleven broden te hergebruiken. Hieruit is 'Het Verboden Brood' ontstaan.

Gedurende een mensenleven wordt er 680 kilo aan brood weggegooid. Hiermee staat het op de nummer twee van meest verspilde producten. De Bisschopsmolen ziet het als persoonlijke verantwoordelijkheid om deze voedselverspilling tegen te gaan. 

Als bakker kun je meedoen aan de circulaire economie door oud brood niet weg te gooien, maar her te gebruiken voor nieuwe/andere producten. De verspilling van brood wordt zo geminimaliseerd en omgezet in een nieuw product met waarden.  

Reduceren afval

De Bisschopsmolen is volop bezig met circulaire economie en het reduceren van haar afval. Zo wordt van een groot deel overgebleven brood paneermeel gemaakt en worden alle andere producten meegegeven met een boer als dierenvoeding. Om meer waarde te creëren met circulaire economie is de Bisschopsmolen in samenwerking met Gulpener Bierbrouwerij op zoek gegaan naar manieren om van oud brood een nieuw product te maken. Andersom maakt de Bisschopsmolen reeds brood met behulp van het bierbostel van de Gulpener, een restproduct uit het bierbrouwproces.

Het verboden brood

Uit deze samenwerking is kort geleden een nieuw product ontstaan: 'Het Verboden Brood'. Overgebleven brood van de Bisschopsmolen wordt gedroogd, vermalen en uiteindelijk weer hergebruikt om bier van te maken. Op deze manier is de cirkel rond en hoeft niks meer weggegooid te worden. Het ontwikkelde bier is een bijzonder friszurige Dunkel Weizen voor in de herfst en de winter. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan een lichte Weizen voor in de lente en zomer.

Dit klinkt wellicht allemaal heel positief: we hebben een oplossing voor het probleem én die oplossing komt ook nog eens in de vorm van een heerlijk biertje. Echter, zouden we dit bier helemaal niet willen kunnen maken! Het betekent namelijk dat we meer produceren dan nodig is. We hopen dat we in de toekomst vraag en aanbod nog beter op elkaar kunnen laten aansluiten, zodat er geen brood over is waar we bier van kunnen maken.

Wij denken dat er nog veel meer gedaan kan worden om deze verspilling tegen te gaan. Wat jij? Wij zijn benieuwd naar jouw ideeën. Laat vooral een reactie achter onder deze uitdaging.

Benieuwd naar meer verhalen en uitdagingen rondom voedselverspilling? Bezoek de Food Waste Community.

Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here
person

Petra Maessen

communicatie at Bisschopsmolen

Do you want to comment on this solution?