Bisschopsmolen maakt paneermeel van overgebleven brood

Summary
Om voedselverspilling te reduceren heeft de Bisschopsmolen een manier bedacht om overgebleven broden toch te gebruiken, namelijk als paneermeel.
Bisschopsmolen maakt paneermeel van overgebleven brood
solution

Om het percentage voedselverspilling te reduceren heeft de Bisschopsmolen manieren bedacht om overgebleven producten te hergebruiken. Een van die manieren is het maken van paneermeel.

De Nederlandse consument gooit gemiddeld 47 kg per persoon per jaar weg aan eetbaar voedsel, dit staat gelijk aan zo'n €150,- per persoon per jaar. Bedrijven gooien nog eens voor €2 miljard aan voedsel weg. Kijkend naar broden wordt 20% van de gekochte broden weggegooid. Om dit percentage te reduceren probeert de Bisschopsmolen in te spelen op de vraag door van overgebleven producten nieuwe producten te maken. Paneermeel van 'oud' brood is hier één van.

Paneermeel

Van het brood dat er bij de Bisschopsmolen overblijft wordt een groot deel gebruikt om paneermeel te maken. Alle broden en broodjes zonder zaden, pitten, vruchten, noten en roomboter worden aan het einde van de dag verwerkt tot paneermeel.

Traiteurwinkel Saveurs in Maastricht was op zoek naar een hoogwaardige kwaliteit paneermeel en op deze wijze is de Bisschopsmolen begonnen met deze reststroomverwerking. Saveurs gebruikt het paneermeel voor haar gehaktbrood en hun croquetten assortiment. Op deze manier kan Saveurs een écht Maastrichts product maken en is de Bisschopsmolen een product rijker en ziet het minder voedsel op de afvalberg verdwijnen.

Wij denken dat er nog veel meer gedaan kan worden om deze verspilling tegen te gaan. Wat jij? Wij zijn benieuwd naar jouw ideeën. Laat vooral een reactie achter onder deze uitdaging.

Benieuwd naar meer verhalen en uitdagingen rondom voedselverspilling? Bezoek de Food Waste Community.

Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here
person

Petra Maessen

communicatie at Bisschopsmolen

Do you want to comment on this solution?