Black Bear - Tweede leven voor afgedankte autobanden

Summary
Met zijn innovatieve technologie kan het Nederlandse bedrijf Black Bear de belangrijkste grondstof uit oude autobanden, carbon black, recycleren en omzetten in nieuwe banden, rubber of verfproducten.
Black Bear - Tweede leven voor afgedankte autobanden
solution

Een grondstof, carbon black, terugwinnen uit oude autobanden voor de productie van nieuwe banden, rubber of verfproducten. Dat is Black Bear gelukt met een innovatieve technologie. Zowel de productie als afvalverwerking van banden is schadelijk voor het milieu, dus waarom geen nieuwe banden maken met gerecyclede carbon black.

De uitdaging

De uitdaging die Black Bear aangaat komt van de meer dan 1 miljard autobanden die jaarlijks worden verwijderd van voertuigen. Gedumpte autobanden worden meestal verbrand, wat voor veel vervuiling zorgt. Vreemd volgens Black Bear, want zo’n oude band bevat nog veel hoge kwaliteit carbon black, gemiddeld zo’n 20-25% van de massa van de band.
 

De aanpak

Black Bear slaat door carbon black op een innovatieve manier terug te winnen uit oude autobanden twee vliegen in één klap: het voorkomen van de verwerking van de autobanden op een vervuilende wijze en het overbodig maken van aardolie in de productie van nieuwe carbon black. Als Black Bear’s herwonnen carbon black wordt gebruikt voor de productie van nieuwe banden, is daarvoor namelijk geen aardolie meer nodig. Uit autobanden met herwonnen carbon black kan evengoed weer dezelfde carbon black worden onttrokken. Zo kan deze kringloop oneindig worden herhaald.
 

De kans

Een installatie van Black Bear kan 1,5 miljoen oude banden per jaar verwerken. Dit bespaart meer CO2 dan 1 miljoen bomen kunnen opnemen. Black Bear ziet mogelijkheden om wereldwijd met bandverwerkers samen te werken om in totaal uiteindelijk 800 installaties te plaatsen. De ambitie is om in zeven jaar tijd 1 miljard ton CO2 te besparen.
 

De lessen

Martijn Lopez Cardozo geeft aan dat je als jonge innovatief bedrijf binnen een conservatieve industrie tegen behoorlijke barrières kan aanlopen. Zo is volhardendheid nodig om afnemers te overtuigen van de superioriteit (zeker op het gebied van duurzaamheid) van het product. Hierin kunnen onafhankelijke rapporten verschil maken. Ook kan er upfront significant meer financiering nodig zijn voor een circulair business en werkt regelgeving dikwijls tegen. Hier veel tijd in steken en partners vinden om gezamenlijk investeerders te vinden of te lobbyen voor gunstigere wetgeving is daarin cruciaal. “Het presenteren van een ijzersterke business case met circulariteit als een bonus is onze belangrijkste les” aldus Marijn Lopez Cardozo.
 

Partners

Black Bear sloot een samenwerkingsovereenkomst met Kargro Group, de grootste verzamelaar van gebruikte autobanden in de Benelux, genaamd Dutch Green Carbon. Samen installeerden ze de eerste commerciële recycle-installie. Daarnaast wordt het Cradle-to-Cradle gecertificeerde carbon black van Black Bear gebruikt als pigment in de eco-premium producten van AkzoNobel Powder Coatings. Met deze samenwerking kan Akzonobel niet alleen het aandeel fossiele brandstoffen in de productie verlagen, maar helpt Akzonobel ook het wereldwijde probleem van bandenafval op te lossen.

Tenslotte, Black Bear heeft samen met Kargro een investering van €10 miljoen veilig gesteld, verkregen bij de Rabobank en het Limburgs Energie Fonds.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland Circulair! onderzoekt MVO Nederland / De Groene Zaak de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op.
 

Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here
person

Bas Jongerius

Business development & Communicatie

Do you want to comment on this solution?