Blue Battery – Energieopslag tussen water en keukenzout

Summary
Door schaars materiaal te vervangen door water, wordt energieopslag duurzaam, veilig, betaalbaar en schaalbaar.
Blue Battery – Energieopslag tussen water en keukenzout
solution

Een batterij... van water? Inderdaad: de Blue Battery slaat energie op in het concentratieverschil tussen zoet en zout water. Heeft deze technologie het vermogen om energieopslag circulair te maken? Met deze innovatie maakt AquaBattery B.V. energieopslag in ieder geval goedkoper, duurzamer, veiliger en beter schaalbaar.

Een batterij van water

Huidige batterijtechnologie maakt gebruik van schaarse aardmaterialen die ook nog eens schadelijk zijn voor het milieu. Een circulair ingestelde geest zal vragen: waar vinden we een circulair alternatief voor de conventionele batterijtechnologie? AquaBattery B.V. heeft er een verbazingwekkend simpel antwoord op: in water. De Blue Battery van het Delftse bedrijf slaat energie op in het concentratieverschil tussen zoet en zout water.

Breed gedragen traject

In de afgelopen jaren heeft AquaBattery een succesvol traject doorlopen. Het begon in 2014 met een kleinschalig prototype dat 1W aan energie opsloeg. Een jaar later schaalde het bedrijf de opslagcapaciteit op naar 100Wh. Sinds 2017 is er een systeem van 1kW of 10 kWh, die volledig autonoom functioneert binnen een microgrid (zonder koppeling naar een gecentraliseerde macrogrid) op The Green Village in Delft. Met deze batterij voert AquaBattery nu een demonstratieproject uit, met een vermogen van 1 kW en 10 uur opslagcapaciteit. Dit geschiedt aan de hand van een brede samenwerking met diverse partijen: Compass, REDstack, SeaState5, Technolution, Wetsus, TU Delft, FujiFilm, Alliander en Enexis.

Betere batterijen

Ten opzichte van conventionele batterijen heeft de Blue Battery een ongekend scala aan kwaliteiten. Doordat de batterij schaarse materialen ontbeert, legt zij amper beslag op de voorzieningen van de aarde. Waar membranen in conventionele batterijen dikwijls in een grote shredder belanden, met een laag circulair rendement, zijn de membranen in de Blue Battery simpel te recyclen. Ook water en reservoirs worden hergebruikt. Daarnaast is er geen risico op vervuiling. De batterij is immers gemaakt van zoet en zout water, grondstoffen die bovendien erg goedkoop zijn in vergelijking met de aardmaterialen in conventionele batterijtechnologie.  Naast duurzaam, veilig en betaalbaar, is de energieopslag van de Blue Battery buitengewoon schaalbaar, doordat vermogen en opslagcapaciteit onafhankelijk van elkaar vergroot of verkleind kunnen worden, in tegenstelling tot conventionele batterijen.

Vol energie naar de toekomst

Het jonge bedrijf brandt van energie om zijn eerste product te verkopen. Naar verwachting gebeurt dat eind 2018. Daarnaast staat dit jaar voor AquaBattery in het teken van verdere opschaling van de technologie en reductie van de kostprijs. In het laatste kwartaal van 2019 komt er een Blue Battery die speciaal voor huishoudens geschikt is. Zo kan iedereen meeproeven van de economische en ecologische voordelen van zoet en zout water.

Ook op het gebied van technologische innovatie streeft AquaBattery naar verdere ontwikkeling. De startup zoekt namelijk continu naar manieren om de voetafdruk te verkleinen, bijvoorbeeld door de membranen van gerecyclede plastics te maken en door bassins te hergebruiken voor de wateropslag. Zo haalt het bedrijf in de aankomende jaren ongetwijfeld nog veel circulaire innovaties boven water.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt MVO Nederland / De Groene Zaak de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wilt delen? Neem dan contact met ons op.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?