HET CIRCULAIRE EN TOEKOMSTBESTENDIGE GEBOUW VAN AERES HOGESCHOOL

Summary
Circulair en extreem duurzame school
HET CIRCULAIRE EN TOEKOMSTBESTENDIGE GEBOUW VAN AERES HOGESCHOOL
solution

Een gebouw dat past bij de doelgroep én past in haar omgeving? Dat is de Aeres Hogeschool in Almere! Dit gloednieuwe schoolgebouw is ontworpen voor de toekomstige generatie studenten die een passie delen voor duurzame ontwikkelingen en biedt een groene en gezonde omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Onderwijs

De hbo-opleidingen aan de faculteit in Almere onderwijzen thema’s als Food, Nature en Urban Green en energie. Super relevante thema’s gezien de leefbaarheid van de steden wereldwijd onder druk komt te staan door urbanisatie. Het volledig duurzame en zelfs levende gebouw dat door HEVO is ontworpen, past perfect bij deze thema’s.

Groen geeft energie

‘Groen’ was een belangrijke bouwsteen in dit project. Enerzijds door de duurzame en zelfvoorzienende oplossingen en anderzijds is het letterlijk een groene school met planten in, aan en op het gebouw. Groen is niet alleen goed voor de luchtzuivering, vochtbalans en akoestiek in de school, het heeft ook een educatieve waarde en het prikkelt de zintuigen. Groen geeft letterlijk en figuurlijk energie.

Slim en energetisch

Het gebouw heeft een Triple Solar energiedak en hoogwaardige gevelisolatie.  Verder hebben de gevels verschillende eigenschappen, afhankelijk van de positie en de oriëntatie. Aan de westkant komen pv-panelen om energie op te wekken en om zon te weren. Aan de oostkant komt een groene gevel die mooi meekleurt met de seizoenen. Het groene dak is deels een ‘tropendak’ voor energieopwekking, met een aantal bomen en waterretentie. Het groen op en aan het gebouw wordt bewaterd met het opgevangen regenwater. Dat regenwater dient bovendien als warmte- en koelingsbuffer.

Circulaire materialen

In het ontwerp van de hogeschool zijn verschillende circulaire materialen toegepast, zoals hergebruikt hout voor de trappen, recyclede metal studs voor de binnenwanden en betongranulaat. Op zijn beurt maakt het demontabele ontwerp zelf hergebruik van materialen in de toekomst mogelijk.

HEVO heeft de Europese architectenselectie begeleid en het ruimtelijk-functioneel en technisch Programma van Eisen samen met Aeres Hogeschool opgesteld. Ook het bouwmanagement, kosten-, duurzaamheids- en onderhoudsadvies voor het verdere ontwerp- en realisatietraject is door HEVO verzorgd.

Klik op de onderstaande link om meer projecten van deze ontwikkelaar te bekijken.

https://www.hevo.nl/projecten/aeres-hogeschool-almere

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?