Canon en de Circulaire Economie

Canon en de Circulaire Economie
solution

De circulaire economie zien we bij Canon terug in de ontwerpfase, productiefase, gebruikersfase en recyclingfase. Tevens kennen we een eco-efficiënte benadering, maar we zijn ons ook bewust van het belang van eco-effectiviteit.

Productlevenscyclus-benadering

Erg belangrijk voor het bereiken van een circulair product is het Eco-design principe van Canon: reeds in de ontwerpfase zorgen we ervoor dat producten aan het einde van hun levensduur gemakkelijk te ontmantelen zijn ten behoeve van remanufacturing of recycling. Tijdens de productiefase maken wij gebruik van duurzame materialen, zoals bioplastics en recyclede materialen. De producten die Canon op de markt brengt, zijn voorzien van innovatieve en energiebesparende technologieën. Wij zorgen voor bewustwording bij onze klanten; zo bieden wij in samenwerking met Climate Partner het klimaatneutraal printprogramma aan. In de recyclingfase biedt Canon diverse mogelijkheden, waarbij een circulaire ontwerpfase dus van groot belang is.

Einde levensduur

Dankzij diverse programma’s zorgt Canon voor het verlengen van de levensduur van haar apparaten. Zo hebben wij een refurbishment programma waarbij de goedgekeurde apparaten, na een technische controle, opnieuw op de markt worden gebracht; dit betreft de zogeheten Second Life machines. Daarnaast hebben wij ook een remanufacturingprogramma waarbij onze machines een nieuw leven krijgen. Eerder op de markt gebrachte producten retourneren wij naar de productielocatie waar ze worden gestript, grondig worden gereinigd en waar onderdelen desgewenst worden vervangen, waarna we de producten opnieuw assembleren. Deze reeks noemen we de EQ80 en hiervoor zijn de bestverkopende modellen van de afgelopen jaren geselecteerd. Omdat alle producten uit de EQ80-reeks worden gebouwd met 80% of meer van al bestaande onderdelen en componenten kunnen we de CO2-uitstoot van de productie verminderen met maar liefst 80%.

Als onze apparaten daadwerkelijk het einde van hun levensduur hebben bereikt, worden ze aangeboden voor recycling. In een aantal gevallen kunnen we zelfs nieuwe grondstoffen, die wordt gegenereerd uit deze recycling, toepassen bij de productie van nieuwe onderdelen, zoals de kunststof behuizing van onze nieuwe multifunctionals, in laser tonercartridges en in rekenmachines.

Eigendom van een product

Er is een ontwikkeling gaande waarbij producten niet langer eigendom worden van de klant, maar onderdeel zijn van een dienst die wordt ingekocht. Bij een aantal producten zien we dat dit al gemeengoed is, zoals bij onze multifunctionals. Wij blijven als Canon eigenaar van deze multifunctionals en de klant koopt de dienst om te printen, scannen en kopiëren. Wij kunnen er dan voor zorgen het printerpark dusdanig te optimaliseren dat klanten geld besparen en hun efficiency en productiviteit kunnen verhogen – en dit alles met een minimale milieubelasting.

Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?