Circl door ABN AMRO – Circulair Paviljoen op de Zuidas

Summary
Circl is een nieuwe paviljoen van ABN AMRO, gebouwd volgens duurzame en circulaire principes om kennis over circulariteit te delen en klanten daar goed over te kunnen adviseren.
Circl door ABN AMRO – Circulair Paviljoen op de Zuidas
solution

Als je recent op de Zuidas in Amsterdam bent geweest dan is het je waarschijnlijk wel opgevallen – het nieuwe circulaire paviljoen van ABN AMRO. Het opmerkelijke gebouw is volgens duurzame en circulaire principes gebouwd en creëert een living lab waar iedereen met goede ideeën en inzichten over duurzaamheid en circulariteit de ruimte krijgt.

Duurzaam én Circulair Ontwerp

Circl is een nieuw paviljoen aan de Zuidas wat ABN AMRO heeft gebouwd om de opgedane kennis over circulariteit te delen en klanten daar over te kunnen adviseren. Een ander belangrijke reden voor de ontwikkeling van dit paviljoen is verbinding maken met klanten, collega’s, belangstellenden, buurtbewoners en voorbijgangers. Circl is energiezuinig en demontabel ontworpen, om de impact op de planeet zo laag mogelijk te maken. Veel onderdelen van Circl hebben al een leven achter de rug. Andere grondstoffen - van het hout van de constructie tot het aluminium van de gevelpanelen - kunnen in de toekomst worden hergebruikt. Het is dan ook goed te zien dat bij elk detail tijdens het bouwproces is nagedacht om zo duurzaam mogelijk materiaal te gebruiken.
 

Vijf Circulaire Verdienmodellen

Vanaf het begin van het bouwproces zijn de betrokkenen bezig geweest om te zorgen dat het paviljoen de BREEAM Excellent certificering behaalt. Hiervoor zijn diverse duurzame en circulaire maatregelen genomen. Deze maatregelen vormen vervolgens de concrete input voor vijf circulaire verdienmodellen die ABN AMRO gedefinieerd heeft in hun mantelpublicatie: Alles van Waarde.
 
1.     Circulaire Inputs
Dit houdt in dat er gebruik wordt gemaakt van niet-toxische, hoogwaardig gerecyclede, biobased of biologisch afbreekbare grondstoffen die hernieuwbaar of herbruikbaar zijn. Hierdoor wordt het gebruik van grondstoffen in het algemeen verminderd. Circulair inputs zijn in vele vormen toegepast in het ontwerp van Circl. De gestucte wanden en het vilt op tribunes bevatten oude bedrijfskleding, het isolatiemateriaal in de plafonds is gemaakt van 16.000 oude spijkerbroeken en de wandafwerking is van resthout.
 
2.     Product-dienstsystemen
In product-dienstsystemen wordt er een dienst geleverd in plaats van een product. Zo wordt er zicht en grip gehouden op de grondstoffen door de leverancier. Het aangaan van een product-dienstovereenkomst bindt klanten voor de lange termijn. Een mooi voorbeeld hiervan in het paviljoen is dat een deel van het (vintage) meubilair is afgenomen van Mass Modern als dienst. In ruil hiervoor functioneert Circl als opslagruimte en showroom.
 
3.     Levensduurverlenging
Door middel van dit verdienmodel wordt de levensduur behouden en verlengd door middel van (slim) onderhoud, reparatie, revisie en renovatie. In zowel het interieur als het exterieur is dit circulaire verdienmodel toegepast in het paviljoen. Zo heeft het gebouw een grote, vrije hoogte die meerdere doelen kan dienen en maximaal demonteerbaar is. Ook het houten casco en de daarop geplaatste dakbedekking is demontabel en overmaats.
 
4.     Deelplatformen
Deelplatformen gaan onderbenutting en overcapaciteit tegen door producten of assets te delen, waardoor het gebruik ervan wordt geoptimaliseerd. De sterke verschuiving van bezit naar gebruik zien we vooral onder millennials, wat een oplossing biedt voor onder meer het toenemende ruimtegebrek in de grote steden. Tijdens het bouwproces van Circl is groot materiaal ingehuurd in plaats van aangeschaft. Nu, na de bouw, worden ruimtes verhuurd, werkplekken aangeboden en is het restaurant voor zowel werknemers als het overige publiek geopend. Zo vormt Circl een deelplatform wat op verschillende manieren ingezet.
 
5.     Waardeterugwinning
Bij dit model wordt afval van gebruikte producten en afval uit het productieproces toegepast voor nieuwe grondstoffen. Hoogwaardig hergebruik van producten, onderdelen en grondstoffen is vrijwel altijd mogelijk. In het paviljoen is het resthout van de hoofddraagconstructie gebruikt voor het vaste interieur, komen de kavelgoten uit een ander pand, en zijn de stoeptegels van het oude voorplein gebruikt als ballast voor zonnepanelen en tuinmeubilair.
 

Inhoudelijke Invulling

Er werd verder gedacht dan alleen het duurzame en circulaire bouwproces van het paviljoen. De inhoudelijke invulling van het paviljoen geeft namelijk ruimte voor het verder brengen van het circulaire gedachtegoed. Circl is een openbare plek waar iedereen die aan de slag wil met circulariteit elkaar kan ontmoeten en met elkaar in gesprek kan gaan. Om zo samen de transitie naar de circulaire economie, bijvoorbeeld door circulair te bouwen, verder vorm te geven. 
 

Right to Copy

De circulaire economie is zoiets nieuws dat er nog geen standaarden zijn, of kant en klare oplossingen. Het is daarom belangrijk om informatie en inzicht te delen, zodat circulaire technologie en innovatie zich kan verbeteren. ABN AMRO heeft daarom ook de ontwikkeling van het bouwproces gedetailleerd gepubliceerd op de website van Circl. Niet om alleen samen met hun partners te leren van dit proces, maar ook om ze uit te dagen mee te bewegen richting circulariteit. Daarom geen copyright – nee, iedereen heeft juist een right to copy. Dat is de enige manier om iedereen de circulaire transitie te laten maken, niet alleen maar de progressieve voorhoede, maar ook de grote, traditionele partijen.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt De Groene Zaak de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.
 
Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op.

Related SDGs what are SDGs
Read more

Do you want to comment on this solution?