CIRCO producten van de toekomst: Circulaire schoen

CIRCO producten van de toekomst: Circulaire schoen
solution

Tijdens de CIRCO Circular Design Challenge zijn ontwerpstudenten de uitdaging aangegaan: het herontwerp van een bestaand consumentenproduct. Dit heeft geresulteerd in negen nieuwe circulaire concepten waaronder de circulaire schoen door Ben Muntinga.

De meeste sneakers worden na een korte levensduur weggegooid. Meestal omdat slechts een onderdeel kapot of versleten is of omdat hij niet meer in de mode is. Door schoenen modulair te maken zijn gemakkelijker te repareren. Daarnaast maakt het modulaire design het mogelijk de schoen te personaliseren.

Mensen kopen geen schoenen meer, maar verschillende modules, online of in de winkel. Als er een versleten is of je wilt een andere, dan kun je deze inwisselen voor korting. De schoenenfabrikant kan zo verschillende modules verkopen in plaats van een paar schoenen en bouwen aan een sterke klantrelatie.

Uiteindelijk heeft de schoen een verlengde product- en modelevensduur, wat minder afval veroorzaakt en waardoor beter gebruik wordt gemaakt van materialen.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/fef9f4e223dec4df0b376caffbd6cefe_large.jpg

Ben Muntinga is bachelor student industrieel ontwerpen aan de Technische Universiteit Eindhoven

Bekijk hier alle CIRCO producten van de toekomst 2015 en 2016

Fotografie: Mathilde van der Plas

Read more

Do you want to comment on this solution?