Circulair Bouwen met De Nieuwe Aanpak: Waardebehoud i.p.v. afschrijving

Circulair Bouwen met De Nieuwe Aanpak: Waardebehoud i.p.v. afschrijving
solution

De bouwsector heeft een grote impact op het milieu. Maar liefst 40% van de milieuschade in Nederland komt door de bouw. Denk hierbij aan CO2-uitstoot en het verbruik van grondstoffen. Met circulaire bouw draai je de impact om:

De achtergrond in cijfers

De bouwsector is nu voornamelijk linear: we verbruiken grondstoffen, en creëren afval volgens het take, make, waste model:

De bouwsector verbruikt 40 % van de fossiele energie;
De bouwsector produceert 40 % CO2 uitstoot;
En 40% van alle afval is gerelateerd aan de bouw.

Dat is onverantwoord en onhoudbaar. Daarom ben ik 7 jaar geleden gestart met het uitwerken van Circulaire Bouw.

Een paar kenmerken:
- Veranderbaarheid
- Lange termijn
- Gezond binnenklimaat
- Zelfwerkzaamheid mogelijk
- Kosten gebouwgebruik 50%

Houdbaarheid en materiaalgebruik

Circulair Bouwen met D N A - De Nieuwe Aanpak - heeft bouwconstructies uit de natuur vertaald naar natuurlijke constructies in de bouw. Ook SBRCUR.net besteedt hier aandacht aan.

Circulair Bouwen met DNA behaalt de grootste winst met HOE je een bouwwerk maakt, als de materialen b.v. een C2C certificaat hebben, dan is dat natuurlijk nog beter. Deze bouwbenadering geeft een oplossing voor het grondstoffen probleem:

Wanneer een gebouw 4 maal langer meegaat, heb je 4 keer minder materiaal nodig. Daarom pleit ik voor bouwen voor langdurig gebruik en waar mogelijk met grondstoffen en materialen die goed opnieuw ingezet kunnen worden. Gebruik cradle to cradle gecertificeerde materialen of bouw volgens biomimicry principes. Hiermee wordt het afvalprobleem enorm bespaard.

Toepassing van circulaire bouw

Met de Cellen van D N A kan elk gewenst bouwwerk gestapeld en geschakeld worden net als met Lego: uitbreiden maar ook inkrimpen zonder kwaliteit verlies van grondstoffen en dus ook met behoud van de (stijgende) waarde van die grondstoffen.

Prettige ‘bijkomstigheid’ is, dat ook de energie in materialen/grondstoffen bewaard blijft, dat is 2 keer meer dan ‘gas en licht’! 

Een voorbeeld is het project in Groningen aan de Molenstreek 3 dat zijn 4 appartementen en een al gerealiseerd kantoor/werkplaats in remontabele Circulaire Bouw

Kennis delen

Bij D N A heb ik vele tientallen circulaire keuzen gemaakt, niet minder slecht maar in een keer goed, dan ontstaat intrinsieke duurzaamheid, ‘duurzame maatregelen’ zijn dus niet nodig!

Ik geef gastcolleges op de RuG, Hanzehogeschool en het Alfa college. Ook geef ik in mijn kantoor lezingen. Een breed verhaal met veel verbanden, veel, maar niet complex. Daarna ben je stuk weerbaarder.

Kennis delen hoort bij het nieuwe Circulaire Denken.

Wil je meer weten over circulair bouwen met De Nieuwe Aanpak?

Neem contact op.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/4c7b566ec3f0392833bc912c350e4724_large.jpg Download de infographic DNA Principe
Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?