Circulair stadskantoor van gemeente Venlo

Summary
Venlo opende onlangs het nieuwe stadhuis. Het is echter niet zomaar een stadhuis, dit is een speciaal gebouw ontworpen volgens de Cradle-to-Cradle principes.
Circulair stadskantoor van gemeente Venlo
solution

Een gebouw dat niet alleen duurzaam is, maar ook een bijdrage levert aan mens, milieu en economie. Dat is de gemeente Venlo gelukt met het nieuwe, circulaire stadskantoor.

Cradle-2-Cradle

De gemeente heeft het stadskantoor gebouwd volgens de circulaire uitgangspunten van cradle-to-cradle (C2C). Het project komt voort uit de ambitie om stad en regio te laten functioneren volgens C2C-principes. Het gebouw produceert voor ruim 60% haar eigen energie, gebruikt geen gas en is daarmee CO2-neutraal. 

De investering van € 3.4 miljoen in duurzaamheidsmaatregelen leveren gedurende de 40-jarige gebruiksduur een besparing van € 16.9 miljoen euro. De businesscase zorgt al na het eerste jaar voor een positieve cashflow.

Zelfvoorzienend

Het stadskantoor genereert zijn eigen energie. Door gebruik te maken van thermische energieopslag, zonnepanelen, zonneboilers en andere energie-efficiënte maatregelen is de het gebouw zelfvoorzienend. Het energieverbruik wordt per verdieping bewaakt en gedeeld via the intranet van de gemeente. Medewerkers worden geïnformeerd over hun energieverbruik en hoe ze dit kunnen verminderen. Bovendien wordt regenwater gezuiverd om het verbruik van schoon drinkwater te verminderen. Bovendien zuivert de groene gevel van het gebouw de lucht naar buiten en zorgt een kas op het dak voor natuurlijke ventilatie. Het interieur van het kantoor heeft 'groene muren', die de vochtigheid, het zuurstofgehalte en de akoestiek regelen. Dankzij de grote ramen en zonnepanelen maakt het gebouw goed gebruik van de zon, een belangrijke energiebron.

Sociale waarde

Het stadskantoor van de gemeente Venlo genereert maatschappelijke waarde door haar werknemers een aangename, lichte en natuurlijk werkomgeving te bieden. Alleen al door het ziekteverzuim met 1% te verlagen, bespaart de gemeente €480.000  per jaar - waarin de productiviteitsverhoging als gevolg van de aangenamere werkomgeving nog niet eens is meegenomen.

Geleerde lessen

Eén van de vier geleerde lessen door de gemeente Venlo is het belang van ambassadeurs binnen de bestuurslagen. Benieuwd naar de andere drie geleerde lessen? Bekijk dan de onderstaande factsheet.

Green Deal Circulair Inkopen (GDCI)

De gemeente Venlo is ondertekenaar van de Green Deal Circulair Inkopen (GDCI), een initiatief van MVO Nederland, NEVI, PIANOo en Rijkswaterstaat. Bedrijven en overheden wisselen binnen de coalitie kennis en ervaringen uit. De opgedane lessen worden breed verspreid, zodat iedereen die te maken heeft met het inkoopproces hiervan kan profiteren. Meer over de Green Deal lees je op www.gdci.nl en de website van PIANOo.

Factsheet GDCI gemeente Venlo

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland Circulair! onderzoekt MVO Nederland / De Groene Zaak de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op.

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this solution

Do you want to comment on this solution?