Circulaire economie vanuit financieel perspectief

Circulaire economie vanuit financieel perspectief
solution

Het was voor het eerst in Nederland dat een gezelschap van 500 financieel managers, cfo’s en controllers zich boog over het onderwerp circulaire economie, tijdens De Dag van De Financial 2015. Lees hier de highlights en bevindingen van het congres.

Wat betekent de circulaire economie voor financials? 

Doel van het congres was te onderzoeken wat de circulaire economie betekent voor professionals die (eind)verantwoordelijk zijn voor finance & control binnen organisaties. Om hierachter te komen leidde dagvoorzitter Mathijs Bouman een programma waarin alle financiële perspectieven aan de orde kwamen: van de ceo van een cradle-to-cradle vastgoedontwikkelaar tot de cfo van een veelbelovend bio-based technologiebedrijf, tot de rol van de bank als financier in een nieuw speelveld, plus een radicale kijk op belastingspelregels die vereist zijn voor een inclusieve circulaire economie. In de woorden van ING: "Hoe becijfer je een circulair waardepotentieel? Daar zijn nog geen ervaringsgegevens van".

Bevindingen

Dit artikel uit het vaktijdschrift voor (post-)academisch opgeleide financials (MCA) zet op een rij wat de bevindingen waren tijdens het congres ‘Onuitputtelijke (w)aarde?’. Wat zijn de financiële implicaties als bijvoorbeeld leveranciers eigenaar blijven van hun product? Er gaan zaken spelen als balansverlenging, waarderingsvraagstukken, kasstromen die over een langere periode binnenkomen, anders kijken naar onderpand, enzovoort. De uitkomsten van deze dag worden in nader perspectief geplaatst door middel van twee interviews, met journalist en econoom Mathijs Bouman en met Marga Hoek, oprichtster en directeur van ondernemersnetwerk De Groene Zaak: "Ik heb graag een cfo als gesprekspartner. Financials hebben het overzicht. En ze zijn gewend om transities te bekijken over de financiële as".

Lees alle bevindingen in het artikel Circulaire Economie vraagt om financiële mindshift (Bron: vaktijdschrift MCA):

Artikel_MCA_december_2015.pdf


 

Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?