CleanLease maakt eco-handdoek van gerecycled katoen

Summary
Het meest groene katoen, is katoen dat niet verbouwd hoeft te worden. Wij gebruiken gerecycled katoen als alternatieve en duurzame toepassing voor textiel.
CleanLease maakt eco-handdoek van gerecycled katoen
solution

Katoen is nog steeds de meest gebruikte grondstof voor het maken van textiel. Bekend is dat de verbouwing van dit natuurlijke materiaal niet altijd duurzaam is. De vraag naar textiel gemaakt van alternatieve, duurzame materialen neemt toe en voor textielreiniger en -verhuurder CleanLease heeft deze vraag geleid tot de ontwikkeling van een eco-handdoek.

Gerecycled katoen

Het meest groene katoen, is gerecycled katoen. Want voor katoen dat niet verbouwd hoeft te worden, zijn ook geen bestrijdingsmiddelen, chemicaliën en duizenden liters water nodig. Daarom is de eco-handdoek van CleanLease gemaakt van het gerecyclede restmateriaal van katoenen T-shirts.

Bij de productie van T-shirts blijft altijd snijafval achter. Dit 'afval' wordt verzameld en verpulverd tot een materiaal dat weer lijkt op het originele katoenpluis. Om het materiaal sterker te maken, wordt polyester toegevoegd waarna het gesponnen en verwerkt kan worden in diverse nieuwe toepassingen.

Meer duurzame voordelen

Buiten het feit dat het textiel is samengesteld uit gerecycled materiaal, heeft het ook andere duurzame voordelen. Dit heeft voornamelijk betrekking op het wasproces.

Als specialist in het reinigen en verhuren van hoge kwaliteit textiel verzorgt CleanLease jaarlijks ruim honderd miljoen kilo wasgoed voor ziekenhuizen, zorginstellingen en vakantieparken. CleanLease innoveert continu om het wasproces te verduurzamen en hieraan draagt de eco-handdoek een steentje bij. De toevoeging van een klein deel polyester aan de handdoek maakt het product sterker. Dit zorgt ervoor dat het minder snel slijt tijdens het wassen en een langere levensduur heeft vergeleken met een handdoek van 100% katoen. Ook zorgt de unieke samenstelling van materialen voor een kortere droogtijd. Dat scheelt op het verbruik van water, chemie en energie. Daarbij heeft de zeepleverancier van CleanLease, Ecolab, een wasmiddel ontwikkeld waarmee het textiel schoon wordt bij wassen op veertig graden in plaats van de gebruikelijke zestig graden.

Toekomst

De behoefte naar alternatief, duurzaam textiel is op dit moment voornamelijk zichtbaar in de recreatiesector. In onderstaande video over duurzaamheid wordt de gerecyclede eco-handdoek belicht en geven CleanLease, Ecolab, Landal GreenParks en Center Parcs hun kijk op maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De eerste eco-handdoeken draaien inmiddels mee in het productieproces. CleanLease kijkt ook naar andere textieltoepassingen die gemaakt kunnen worden van gerecyclede katoen. Zo werken wij aan een groene toekomst.

Related SDGs what are SDGs
Read more

Do you want to comment on this solution?