Collect a Cup - Duurzaam koffiedrinken? Het begint bij de beker!

Collect a Cup - Duurzaam koffiedrinken? Het begint bij de beker!
solution

Jaarlijks belanden in Nederland ruim 3 miljard kartonnen bekers bij het restafval. Met Collect a Cup introduceert Van Gansewinkel een circulaire oplossing voor kartonnen bekers. Door gescheiden inzameling en specialistische verwerking, krijgen uw kartonnen bekers een tweede leven als grondstof.

Een dag zonder koffie...

'Kopje koffie?' 'Ja, lekker!' Dit gesprekje heb je vandaag vast al op je werkplek gehad. Maar de vraag klopt niet helemaal meer, want de meeste keramische kopjes zijn intussen vervangen door kartonnen bekers. Bekers die we over het algemeen na één kopje koffie (of thee) weggooien, waarna ze bij het restafval belanden. En dat is een gemiste kans. Kartonnen bekers zijn namelijk goed recyclebaar.

Duurzaam koffiedrinken begint bij de beker.

Is de koffie op? Gooi de beker dan niet bij het restafval, maar zorg ervoor dat deze in de bak terechtkomt die daarvoor is bestemd. Het is een kleine moeite om hierin de bekers van jezelf en je collega’s te verzamelen, apart van al het andere afval. Zorg ervoor dat de bekers leeg zijn. Laat hierin dus geen roerstaafjes, theezakjes of klokhuizen achter.

Wat wij vervolgens doen

De volgende stap is voor Van Gansewinkel. Wij halen de verzamelde bekers op en vervoeren deze naar een gespecialiseerde verwerkingslocatie. Daar wordt het karton gescheiden van de kunststof coating, zodat er pulp overblijft. En deze pulp vormt weer een grondstof voor de papierverwerkende industrie. De kartonnen bekers worden dus circulair verwerkt, zonder dat u het merkt. Kort samengevat: dit is onze dienst Collect a Cup.

Collect a Cup

Met Collect a Cup krijgen kartonnen bekers een tweede leven. En dat is niet zo vreemd, want papier- en kartonvezels zijn maar liefst 6 keer recyclebaar. Dus laten we dat vooral ook doen! Wist je dat 75% van al het gebruikte papier en karton nu al wordt ingezameld en gerecycled? Dankzij Collect a Cup verhogen we samen dat percentage.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/d0e9933d0e2cfa34f981c98d71e02e5d_large.jpg

Elk bekertje recyclebaar

Om kartonnen bekers te recyclen gaan we niet vragen om te kiezen voor een bepaalde beker die je bij een bepaalde producent inkoopt. Het recyclen is namelijk altijd mogelijk en zo kunnen we ervoor zorgen dat kartonnen bekers uiteindelijk de grondstof vormen voor de productie van bijvoorbeeld dozen, kranten en tissueproducten. En dat niet alleen! Door kartonnen bekers te recyclen, besparen we ook op de uitstoot van CO2. Op een middelgroot kantoor met circa 400 medewerkers, die jaarlijks zo’n 672.000 kartonnen bekers gebruiken, besparen we de uitstoot van 418 kilo CO2. (Dit is vergelijkbaar met de besparing van 1072 douchebeurten van 7 minuten.)

Afval bestaat niet

Door koffiebekers te recyclen laten we ook de kracht van Van Gansewinkel zien. Dat juist Van Gansewinkel de aangewezen partij is om een dienst als Collect a Cup aan te bieden. Onze bedrijven werken namelijk nauw samen om duurzamer om te gaan met afval. Als je de kartonnen bekers verzamelt, dan zorgen wij voor het ophalen, vervoeren, scheiden … en weer aanbieden als grondstof. Zo brengen we ons credo ‘Afval bestaat niet’ samen in de praktijk, op een duurzame manier.

Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?