Cribster is in de wieg gelegd voor circulair ondernemen

Summary
Met een vernieuwend bedrijfsmodel maakt Cribster het verschil in de babybranche.
Cribster is in de wieg gelegd voor circulair ondernemen
solution

Met een vernieuwend bedrijfsmodel maakt Cribster het verschil in de babybranche. Baby's bewegen misschien langzaam, maar groeien snel. Baby artikelen zijn daarom perfect om in te zetten in een circulair model.

Ouders geven veel geld uit aan spullen die ze maar een paar maanden kunnen gebruiken. Deze artikelen zijn na gebruik meestal nog in prima staat. Cribster startte de eerste duurzame babykleding bibliotheek en wiegverhuur van Nederland.

Stigma

Door de kwaliteit van de producten te bewaken en uitmuntende service te bieden willen we het taboe op hergebruik doorbreken. Cribster wil een milieu creëren voor de generatie die opgroeit waarin de deeleconomie en circulair ondernemen aanvaard is. Dit biedt ook weer kansen voor andere initiatieven.

Delen

We zijn begonnen met het delen van wiegen en snel uitgebreid naar babykleding. Onze ambitie gaat verder en we denken na over een uitbreiding naar andere babyproducten, die ook duurzamer gebruikt kunnen worden. Van duurzaam produceren naar duurzaam gebruik.

Kledingindustrie 

De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Een klein gedeelte van de kleding wordt verantwoordelijk en duurzaam geproduceerd. Deze producten zijn veelal duurder dan de vervuilende alternatieven en hebben nog steeds een significant aandeel in de uitstoot en waterconsumptie. Door vooral duurzaam gemaakte kleding duurzamer te gebruiken, wordt de absolute uitstoot van deze kledingstukken nog kleiner.

We consuminderen babykleding, zonder dat consumenten minder keuze hebben in kleding voor hun kind. Ook kan door te delen de kosten voor de consument voor het gebruik van een item omlaag, zodat biologische babykleding kan concurreren met zijn vervuilende neefjes. Cribster wil een zo groot mogelijke groep potentiele klanten bereiken; er zit een voordeel in voor iedere consument die zich over het stigma van hergebruik heen kan zetten.

Gemak van simpel

Klanten zijn bereid om te veranderen merken we, maar wel het liefst met zo min mogelijk moeite en kosten. Daarom is er gekozen voor een vertrouwde manier van shoppen voor de klant; de babykleding kan per stuk gekozen worden zonder abonnement en de huur stopt automatisch wanneer het item teruggestuurd wordt. Kleding die men wilt houden, die mogen ze houden voor ongeveer de adviesprijs.

Best ingewikkeld om een deeldienst simpel te houden, maar het gebruiksgemak is cruciaal om Cribster zo laagdrempelig mogelijk te houden. 

Babystapjes

Bewuste - vooral Nederlandse - kinderkleding merken hebben zich positief opgesteld tegenover het initiatief. Zo kan Cribster kleding leveren van nOeser, Fresk, Kidscase, Little Indians, Koeka en Trixie (BE). De kleding vindt langzaam zijn weg naar de consument en nog belangrijker: deze klanten keren terug!

Ook het verhuren van wiegen is sterk gestegen in de paar maanden dat Cribster actief is, door simpelweg een stuk goedkoper te zijn dan de nieuw koop. Gecombineerd met een fijne service zijn er nog geen ontevreden klanten geweest. 

Niets verspild

Uiteindelijk slijt de kleding, de wiegjes en de dekens. Wij willen premium producten aanbieden aan de klant en ze niet teleurstellen, dus we kunnen alleen spullen aanbieden die in hele goede staat zijn.

Wat we doen met de spullen die hier niet meer aan voldoen? Deze vraag hebben we opgelost door een warm hart toe te dragen aan Stichting Babyspullen. De 'overgebleven' kleding gaat naar baby's die opgroeien in armoede. Zo wordt verspilling verder gereduceerd met een maatschappelijk verantwoord randje.

Heb jij ideeën over hoe we de babybranche kunnen verduurzamen? Laat onder dit artikel een reactie achter en wie weet maken we samen Nederland weer een stukje duurzamer.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/973af5e275cc314b6113d2e335655841_large.jpg
Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?