De markt op perron 9

De markt op perron 9
solution

Op het Berlijnplein in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn staat een monumentale perronoverkapping uit de late negentiende eeuw, een beetje verdwaald, tweehonderd meter van het spoor. De gietijzeren overkapping is het laatste restant van de perronkappen die ooit de perrons van station Utrecht Centraal beschutten voor weer en wind.

Anders dan de andere kappen, die sinds de jaren ’70 van de twintigste eeuw stuk voor stuk zijn vervangen voor moderne exemplaren, zijn deze kappen niet zomaar gesloopt, maar hebben ze een nieuwe bestemming gekregen als open markthal.

Het lot van oude bouwmaterialen

Die herbestemming was alles behalve zeker. In 2010 zou de overkapping gesloopt worden om plaats te maken voor een moderne overkapping met zonnecellen, maar een grote groep Utrechtenaren en architectuurliefhebbers protesteerden en vonden gehoor bij de gemeente. In de zoektocht naar een nieuwe bestemming lag de uitkomst niet direct voor de hand. “Het contact tussen alle betrokken partijen was het grootste knelpunt,” vertelt projectmanager Jeen Kootstra.

Partijen verbinden

Het initiatief kwam van Bureau NegenTien dat de ontwikkeling van Leidsche Rijn leidt. Vervolgens moesten de Gemeente Utrecht, ProRail-NS —de eigenaar van de perronkappen—, de aannemer van Station Utrecht, de sloper en de aannemer van de nieuwe markthal in Leidsche Rijn op één lijn worden gebracht. “Vroegtijdige communicatie en grondig vooronderzoek waren doorslaggevend voor het slagen van het project,” zegt Kootstra.

Goed voor de volgende honderd jaar

Uiteindelijk is 70 procent van het materiaal uit de monumentale perronkappen hergebruikt in de nieuwe markthal en evenementenlocatie op het Berlijnplein. Bovendien is een groot deel van de overkapping versterkt met moderne technieken om nog minstens honderd jaar mee te kunnen gaan op de nieuwe locatie. ProRail laat weten blij te zijn met de herbestemming: “Er blijft een stukje van het oude station zichtbaar, terwijl de perronkappen een dak bieden boven actie en bedrijvigheid die niet onderdoen voor die op een station.”

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?