De Verspillingsfabriek: soep en saus van reststromen

De Verspillingsfabriek: soep en saus van reststromen
solution

Soepen, sauzen, ragouts en maaltijdcomponenten van reststromen groenten en fruit. Dat is wat wij maken in De Verspillingsfabriek in Veghel. Met als doel voedselverspilling in Nederland substantieel te reduceren. Wij vinden namelijk dat er structureel iets moet worden gedaan aan de enorme verspilling van voedsel.

De cijfers liegen er niet om: alleen al in Nederland wordt voor 5 miljard euro aan goed en bruikbaar voedsel weggegooid. Ons doel is om een fabriek te draaien die voor minimaal voor 70% op reststromen draait en waar het personeelsbestand voor minimaal 60% uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bestaat. Na 5 maanden is het binnenhalen van reststromen al een continu proces en liggen onze producten in de schappen. 

"Breng al het eten dat over is naar ons en wij maken er iets lekkers van." Met die oproep legde Bob Hutten (directeur Hutten) tijdens een congres de kiem voor De Verspillingsfabriek. Toen een aantal ondernemers zich vervolgens meldden, besloot Hutten het groots aan te pakken.

In april 2016 opende De Verspillingsfabriek de deuren en werd ik aangesteld als directeur. Het idee van De Verspillingsfabriek is simpel: met reststromen kun je nog prima smaakvolle producten maken. Inmiddels liggen de eerste soepen uit De Verspillingsfabriek in 130 EMTÉ-supermarkten onder de naam Barstensvol, zijn we in gesprek met Deli XL en Sligro om de foodservicemarkt te bereiken en lopen er diverse projecten om ook voor anderen te produceren.

Groot en divers aanbod

Het aanbod aan reststromen is groot. Door veel media-aandacht weten leveranciers ons steeds beter te vinden. Denk aan groentenversnijderijen die alleen de roosjes van de broccoli gebruiken in wokpakketten. Wij maken soep van de rest. Of telers die aardappelen en uien leveren die anders teruggegooid worden op het land, omdat ze te klein zijn. Maar ook groothandels die bijvoorbeeld omgevallen pallets met courgettes kwijt willen.

Kortom, het aanbod is heel divers. Wij hebben geen voorkeur, zolang het maar voldoet aan de veiligheidsnormen en smaakvol is. Reststromen ophalen bij supermarkten doen we niet. Zij gooien vaak alle restgroenten bij elkaar waardoor de herkomst dan niet meer te achterhalen is.

In de schappen

Onze grootste uitdaging is momenteel het vinden van afzetkanalen. Er is steeds meer aandacht voor voedselverspilling in Nederland, maar partijen moeten het willen opnemen in hun assortiment. Het duurt lang voordat dit in de systemen zit. En soms is het lastig bepaalde reststromen te vinden, zoals vlees. Dat wordt al goed geborgd en levert weinig 'afval' op. Enerzijds beperkt dat ons assortiment, anderzijds is dat wel hoe we werken; wij werken met producten waarbij verspilling ontstaat.  

Het belang van focus

Wat ik heb geleerd de afgelopen maanden is het belang van focus. Ga je ook aan de slag met het tegengaan van voedselverspilling? Zorg dan voor een duidelijke keuze in wat je wil reduceren. Er is zoveel verspilling en je kan onmogelijk alles tegelijk aanpakken. Begin bijvoorbeeld regionaal of met een specifieke reststroom. Anders wordt het aanbod te groot en te divers.

De Verspillingsfabriek was/is ook onderdeel van het innovatieprogramma Ontkiem je Kracht van MVO Nederland. Dit programma helpt ondernemers in voedsel met het opschalen van hun duurzame ideeën.

Samen verspilling verminderen

Voedselverspilling reduceren gaat pas echt lukken als onze producten breed worden afgenomen. Wij hebben reeds een aantal interessante afzetkanalen, maar ik zou graag nog meer volume willen creëren in de foodservicemarkt en bij retailers. Heb je interesse? Neem dan contact met mij op via e-mail: corien.poederbach@verspillingsfabriek.nl of telefoonnummer: 088-6641414.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/ab0af9dc40829badacf103e183fc17f8_large.jpg
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?