Delta Development Group – Circulaire Bedrijfsruimte van Fokker 7|8

Summary
Delta Development Group startte de herontwikkeling van de voormalige vliegtuigfabriek Fokker Aircraft, ’s werelds eerste C2C geoptimaliseerde logistieke gebouw.
Delta Development Group – Circulaire Bedrijfsruimte van Fokker 7|8
solution

In 2014 startte Delta Development Group in samenwerking met VolkerWessels en Reggeborgh de herontwikkeling van de voormalige vliegtuigfabriek Fokker Aircraft, wat afgelopen juli 2017 is opgeleverd. ’s Werelds eerste C2C geoptimaliseerde logistieke gebouw is ontworpen volgens het Design for Disassembly principe.

Cradle-to-Cradle-Filosofie

Dit logistieke pand ligt prominent bij de entree van het park, direct aan de Fokkerweg op Schiphol Oost en vormt door zijn vorm en functies het visitekaartje van het Fokker Logistics Park. Het duurzame distributicentrum bestaat uit een warehouse met boven de docks twee flexibel indeelbare verdiepingen die op basis van de wensen van de huurder worden ingericht.  De combinatie van ruimte, speelse architectonische elementen, licht en groen zorgt voor een aantrekkelijke en gezonde werkatmosfeer. Fokker 7|8 is wereldwijd het eerste logistieke gebouw wat ontwikkeld is volgens de Cradle to Cradle-filosofie.
 

Design for Disassembly

Het project is een gezamenlijke ontwikkeling met leveranciers die vroegtijdig aan tafel zaten. Daarmee kon de innovatiekracht van de leveranciers direct in het ontwerpproces worden gebracht. Door het uitgangspunt ‘Design for Disassembly’ is een demontabel maar ook remontabel gebouw gecreëerd. Naast kostenbesparing is ook milieuwinst gerealiseerd zoals CO2-uitstoot tijdens productie van nieuwe materialen. Tijdens de ontwikkelingen van het project is er veel ervaring opgedaan, waardoor een van de leveranciers Brink Staalbouw ook de circulaire staalconstructie Logistaal als product op de markt heeft gebracht. Ook Excluton, een andere leverancier van het project, heeft erna hun demontabele betonnen bestratingsplaten met een toplaag die CO2 afbreekt op de markt gebracht. Verder is er op het dak een groot zonnepark gerealiseerd dat ook voor het nabij gelegen kantorenpark Park2020 zonne-energie opwekt. Alle onderdelen zijn vastgelegd in een materialenpaspoort ten behoeve van material banking. Uit berekeningen blijkt dat als het gebouw nu gedemonteerd en herplaatst zou worden, er een bouwkostenbesparing gerealiseerd zou worden van 33%.
 

Staalprijs Duurzaamheid

Het is niet voor niets dat Fokker 7|8 de Nationale Staalprijs Duurzaamheid 2016 heeft gewonnen. In elk detail is er zorgvuldig nagedacht over het milieu. De duurzame innovaties die uitgedacht met leveranciers zoals CO2 zuiverende verharding door toepassing van olivijn en 100% gerecycled biologisch asfalt. Maar ook de mens staat centraal in het ontwerp – de hoogwaardige kwaliteit van het binnenklimaat biedt gezonde werkomstandigheden aan alle gebruikers. Ook is er veel daglicht, zijn er gezonde en schone materialen die geen toxische gassen uitstoten en is er overdadige binnenbeplanting met bomen en planten die actief de lucht zuiveren.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt De Groene Zaak de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.
 
Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op.

Download hier de brochure over alle C2C maatregelen die zijn opgenomen in het Fokker project.
Read more
There are no matches yet. Match to this solution

Do you want to comment on this solution?