DutchFiets – Recyclebare Kunststof Fietsen

Summary
DutchFiets is een circulair mobiliteitsconcept dat fietsen produceert gemaakt uit honderd procent recyclebaar kunststof.
DutchFiets – Recyclebare Kunststof Fietsen
solution

Een maatschappelijk verantwoorde, onderhoudsarme designfiets uit recyclebaar kunststof voor de circulaire economie. Ontstaan vanuit technisch onderzoek met als een doel een fiets te ontwikkelen die niet eindigt als afval, zijn de fietsen van DutchFiets gemaakt van 100 procent recyclebaar kunststof.

Productie zonder Afval

DutchFiets is een circulair mobiliteitsconcept dat fietsen produceert gemaakt uit 100 procent recyclebaar kunststof. Het bedrijf is ontstaan vanuit technisch onderzoek, gedreven door innovatie die de markt op z'n kop zet. De uitdaging was helder: maak een fiets die niet eindigt als afval. Via vele omwegen bleek het antwoord kunststof. Met al haar vormvrijheid een prachtig materiaal om mee te werken en bovendien te recyclen, zonder veel energie te verbruiken. Het concept is bewezen met een rijdend prototype, opgevolgd door een crowdfunding campagne: ruim 100 fietsen, binnen zes dagen, opgeleverd eind 2016. De crowdfunding fietsen bleken de ideale basis voor een sterk verbeterd ontwerp, dat werd goedgekeurd volgens de internationale veiligheidsstandaard door het onafhankelijke EFBe Prüftechnik GmbH.

Statiegeld

Door ‘statiegeld' te heffen op hun product, stimuleren zij hun klanten de fiets aan het eind van de levensduur in te leveren. Een DutchFiets levert altijd €100,- op bij inruil. De ingeruilde fiets komt terug naar de sociale werkplaats waar deze ook werd geassembleerd, waarna gekozen kan worden voor refurbishment of recycling. De opgeknapte fiets kan opnieuw worden aangeboden en de grondstoffen kunnen terug in de keten. Een paar oude wielen kunnen bijvoorbeeld zomaar een nieuw frame opleveren.

Schaalbare en Flexibele Productie

De potentiële markt is zeer groot, de vervangingsmarkt alleen al in Nederland telt enkele honderdduizenden fietsen per jaar. De productie is zeer schaalbaar en kan gemakkelijk worden vergroot, maar ook weer verkleint. Door simpelweg meer of minder matrijzen (vormdelen) in te zetten kan de productie aangepast worden naar de vraag. De sociale werkplaats kan tot enkele tienduizenden fietsen per jaar assembleren.

De Best Practices op circulairondernemen.nl

Dit ondernemersverhaal is een van de Best Practices op circulairondernemen.nl. Voor Nederland circulair! onderzoekt De Groene Zaak de meest innovatieve, inspirerende en succesvolle voorbeelden op het gebied van circulair ondernemen. Inmiddels zijn er meer dan 100 Best Practices geïdentificeerd en gepubliceerd.

Heb jij ook een Best Practice die je wil delen? Neem dan contact met ons op.

Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?