Duurzaam irrigeren zonder diesel, een grote stap voor de agrarische sector.

Summary
Agrariërs duurzaam laten irrigeren, zonder diesel
Duurzaam irrigeren zonder diesel, een grote stap voor de agrarische sector.
solution

Door toenemende droogte  zien agrariërs zich genoodzaakt van april tot september hun gewassen te irrigeren. In 95% van de gevallen wordt dit gefaciliteerd door een diesel aggregaat. Het mobiele zonne-energiestation van AgriPER vervangt het dure en vervuilende dieselaggregaat, en maakt irrigatie mogelijk zoals het hoort; door de zon te gebruiken!

AgriPER

Wanneer Hans Reijnen in 2019 zijn boekjaar afsluit is zijn dieselgebruik in dat jaar hem een doorn in het oog. Het was wederom droger dan het jaar daarvoor, dus heeft hij weer meer diesel moeten gebruiken om zijn land te irrigeren.  Dit kost niet alleen een kapitaal, het is ook zeer schadelijk voor het milieu. Dat moet anders kunnen.

In een brainstormsessie met twee bevriende ondernemers, Architect Sander Penners en werktuigbouwkunde Erwann van Eyk, zien zij in zonne energie een goed alternatief. Echter, voor het opwekken van genoeg stroom zijn minimaal 40 panelen nodig. Een grote uitdaging, maar verre van onmogelijk. Op een bierviltje wordt het prototype geschetst van de MSS40. 

De MSS40

12 maanden later is de schets omgebouwd omgebouwd tot een werkend prototype.  De MSS40 levert een piekvermogen van 15 kW. Ook als de zon achter de wolken verdwijnt, blijft het leveren. Lithium accu's met een vermogen van 20 kW zorgen voor continuïteit. De hydraulisch aangedreven constructie klapt zichzelf open en draait zich naar het
licht. Gedurende de dag volgt het dek automatisch de zon, voor het maximale rendement. In de avonduren en bij een gemeten windkracht 7 gaan de panelen automatisch platliggen. 

In de praktijk is gebleken* dat de MSS40 ruim voldoende stroom levert voor een professionele agrarische beregeningspomp van 10kW. Daarmee kun je circa 70m3 per uur verpompen naar een haspel met sproeiboom of 35 m3 naar een haspel met waterkanon.
* Praktijktests in 2020 met een werkend prototype op verschillende bedrijven.

Greenovation

Het  enthousiasme van de drie ondernemers wordt gedeeld door vrijwel iedereen die de MSS40 in werking ziet. Daarbij is het in 2020 genomineerd voor de Greenovation Award van Royal Flora Holland. 

WANTED!

Het prototype is op dit moment dagelijks in gebruik bij Hans Reijen Snijheesters in Horssen. Hans is er dusdanig tevreden over dat hij graag andere ondernemers wil enthousiasmeren om, net als hij, de overstap te maken naar een 100 procent duurzame irrigatie. Daarom zijn wij op zoek naar ondernemers die net als ons potentie zien in deze oplossing, en de volgende stap willen zetten naar het verduurzamen van hun bedrijf. 

Graag nodig ik jou daarom uit om contact op te nemen, zodat we samen kunnen kijken wat de MSS40 voor jou kan betekenen. 

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/189ad9c2e8900a50330a538ded3217c1_medium.png https://www.circulairondernemen.nl/uploads/5eae80996ff50b10d80cf8ade38538e9_large.jpg https://www.circulairondernemen.nl/uploads/dfc717b61762bd19b50f7286637129bc_large.jpg Bekijk onze website Neem contact op
Related SDGs what are SDGs
Read more
No people have been matched yet. Match people here

Do you want to comment on this solution?