Duurzame kantoorinrichting woningcorporatie GroenWest

Duurzame kantoorinrichting woningcorporatie GroenWest
solution

Voor GroenWest, een woningcorporatie in het Groene Hart, heeft Rever het hoofdkantoor in Woerden opnieuw ingericht. In het ontwerp is duurzaamheid een leidraad geweest; verschillende duurzame materialen en oplossingen zijn toegepast en bestaande materialen hergebruikt.

Ruimtelijk concept
Het gebouw waar GroenWest zich in begeeft is een belangrijk onderdeel van hun identiteit, dit blijkt mede uit deze opvatting: "Wij blijven met onze voeten ‘in het veen van ons werkgebied’ staan door als organisatie contact te houden met alle lagen in de samenleving, van buurtbewoners tot de wijkagent en de wethouder." Deze opvatting inspireerde interieurarchitect Loran Kampen tot een ruimtelijk concept waarin de vier etages in het pand ieder een grondlaag representeren, dit is zichtbaar doordat op elke etage een andere kleur is toegepast. De verbinding tussen de lagen is gecreëerd in de interne trappenhuizen door de schijven tussen de etages te bekleden met een gerecycled hardhout. De trappenhuizen vormen daarmee de eye-catchers van het pand, bovendien zijn de trappenhuizen bewust aantrekkelijk gemaakt om beweging te stimuleren en zo het gebruik van de lift te verminderen.

Zones
De etages zijn opgedeeld in drie gebieden: een facilitaire zone, werkzone en een ontmoetingsgebied. Centraal in elke ruimte ligt de facilitaire zone, dit is een verkeersruimte die tevens de gemeenschappelijke faciliteiten herbergt. Aan deze zone grenzen de werkzones, die een open karakter hebben. Op de begane grond, eerste- en tweede verdieping is een ontmoetingsgebied gecreëerd met een uitnodigend karakter. In alle zones is LED-verlichting geplaatst, voorzien van bewegingsmelders. De gebruikte materialen en producten zijn van hoge kwaliteit, zodat de levensduur optimaal is.

Duurzame materialen en toepassingen
Rever heeft in dit project verschillende duurzame materialen en oplossingen toegepast. Zo is al het nieuw gelegde tapijt van het merk Interface, gemaakt van 100% gerecycled materiaal (Recycled Solution Dyed). Interface is wereldmarktleider in de productie van modulaire vloerbedekking, gedreven door duurzaamheid vanwege Mission Zero. Het pand van GroenWest beschikte al over systeemwanden, hiervan is 98% hergebruikt, ook is circa 70% van het losse meubilair hergebruikt en zijn bestaande kasten (gedeeltelijk) voorzien van een nieuwe ombouw, waardoor deze ook opnieuw een plek konden krijgen in het interieur. Bestaande bureau-onderstellen zijn voorzien van een nieuw bureaublad en in de pantry's zijn close-in boilers hergebruikt. Er is zoveel mogelijk gebruikt gemaakt van leveranciers binnen Nederland, om de logistieke belasting van het milieu zo laag mogelijk te houden.

GroenWest kan nu volledig volgens Het Nieuwe Werken opereren, in een pand met een open en transparant karakter.
 


In de video van dit project zijn Mireille van den Pol, projectontwikkelaar bij GroenWest en Loran Kampen, interieurarchitect bij Rever, aan het woord. Mireille vertelt over hoe het nieuwe kantoor een positief effect op de samenwerking binnen de organisatie heeft. Loran vertelt welke opvatting van GroenWest haar inspireerde tot het ontwerp dat zij maakte voor het kantoor en hoe zij aandacht heeft besteed aan akoestiek en het hergebruiken van materialen.

Read more
There are no matches yet. Match to this solution

Do you want to comment on this solution?